Признаците, че противозачатъчните не ви действат добре

Ако забележите тези симптоми, по-добре говорете с лекаря си

За да се чувствате добре, когато сте на противозачатъчни таблетки, е много важно да откриете заедно с вашия лекар подходящия препарат.

Това може да не се случи от първия път. А е важно всяка жена да знае, че неподходящото хапче може да нанесе поражения на организма – от лек дискомфорт до хормонални проблеми и дори до доброкачествени образувания в гърдите, които обаче са повод за големи притеснения.

Важно е ако не се чувствате добре, да говорите за това с лекаря си. Никога не си изписвайте сами хормонални таблетки и недейте да разчитате на нещо, което пие ваша приятелка и ви го е препоръчала. Обърнете внимание ако имате някой или повече от тези симптоми:

  1. Кървенето по време на цикъл се е увеличило значително и/ или е придружено със силни болки: Правилните хапчета би трябвало да направят цикъла ви по-редовен и по-лек, а не обратното.
  2. Измъчват ви резки смени в настроенията: Това, както и повижената тревожност или депресивно настроение са сигнал за проблем.
  3. Либидото ви го няма: Ако проблемът е наистина сериозен и продължи повече от няколко седмици, по-добре е да обсъдите смяна на медикамента.
  4. Рязка промяна в апетита: Това е често срещан проблем с противозачатъчните, като някои жени губят апетита си, но повечето започват да се хранят по-обилно и да качват килограми. Посъветвайте се с гинеколкога си.
  5. Страдате от гадене и виене на свят: лекарите смятат подобни странични ефекти са доста сериозни, особено ако се стига до повръщане. Задължително говорете с лекар.
  6. Гърдите ви са свръхчувствителни и болезнени: Тежестта и повишената чувствителност са типични няколко дни преди цикъл, но ако болките са по-скоро силни, хапчетата ви може би са виновни.
  7. Появява ви се акне: Не е рядкост при жените, склонни към акне, хормоналните препарати да влошат проблема. Ако ефектът е наистина неприятен, по-добре е да смените хапчетата.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка

Здраве08 ФЕВРУАРИ 2020

Забравете за безсънието с помощта на... розов шум

Вероятно сте чували за белия шум, но той дори не е най-ефективният начин да се преборим с безсънието

Здраве07 ФЕВРУАРИ 2020

Витамин B6, калий и магнезий помагат при задържане на вода

Ето как да разпознаете състоянието, как да си помогнете сами и кога е нужно да се консултирате с лекар