Здраве & Фитнес : Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Червеното цвекло е ценен източник на антиоксиданти, фибри, магнезий, желязо и калций. Освен това, в него се съдържа фолиева киселина - необходима за формирането на нови клетки в организма и особено важна за бременните жени.

Брюкселското зеле не се радва на голяма популярност у нас, но всъщност е изключително полезен зимен зеленчук. Съдържа фибри и много витамин C, както и важния за костите витамин К.

Карфиолът е чудесен източник на фолиева киселина, витамин C и витамин К, желязо, фибри, както и на витамините от група B. Те пък играят важна роля за формирането на червени кръвни телца, както и за здрава нервна система.

Мандарини - белят се толкова лесно и можем много набързо да хапнем една-две по всяко време. Съдържат много витамин C, a освен това не представляват риск за добрата ни форма. Две средноголеми мандарини съдържат само 80 калории.

Крушите - често предпочитаме ябълки, но крушите са едни от най-богатите на фибри плодове. Затова помагат да се регулира кръвната захар и стимулират перисталтиката. В тях има още желязо, калций, магнезий, манган, витамин C.

Кои са най-полезните плодове и зеленчуци, които да сложим на масата си през зимата?

Свикнали сме да приемаме, че през зимата почти няма полезни сезонни плодове и зеленчуци, които да включим в менюто си. Диетолозите обаче са готови да ни опровергаят. През студените месеци има какво да сложим на масата и да се храним пълноценно.

Научете в галерията кои са 5 от най-полезните зимни плодове и зеленчуци.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве07 ДЕКЕМВРИ 2019

Да се предпазим от напълняване по време на менопаузата

С този хранителен режим ще активирате метаболизма си и ще сте спокойни, че тялото ви получава всички нужни хранителни вещества

Здраве05 ДЕКЕМВРИ 2019

Пет от най-полезните и пет от най-вредните видове риба

Кои видове риба да подберем за празничната вечеря и кои да държим далеч от кухнята си?

Здраве27 НОЕМВРИ 2019

Любимата тренировка на Оливия Кулпо, която можем да правим и у дома

P.volve е новата любима тренировка на моделите и има защо