Здраве & Фитнес : Здраве11 НОЕМВРИ 2016

Как да укротим хормоните на глада?

Сънят и спорта са най-важните предпоставки за нормалната им функция

Как да укротим хормоните на глада?

Всеизвестно е, че гладът и чувството за ситост се определят от хормоните.

Тяхната правилна дейност обаче, се влияе от начина ни на живот. А ние често правим неща, с които сами саботираме себе си и своя метаболизъм. Ако се храните правилно и спортувате редовно, но въпреки това имате “вълчи апетит” и не отслабвате, това може да се дължи на неправилната функция на някои от хормоните лептин, грелин, кортизол и естроген. Научете как действат те и какво да направим, за да им повлияем.

Лептин
Лептинът се произвежда от мастните клетки. Веднъж попаднал в кръвта той се транспортира до определена част от мозъка наречена хипоталамус, където стимулира центъра за ситост и удоволствие. Когато сме свикнали да ядем повече, отколкото имаме реална нъжда, ние разработваме един вид резистентност към лептина и вече не получаваме сигнала за ситост. Мозъкът ни игнорира знаците на насищане и ние все още се чувстваме гладни, дори след хранене.

Как да го контролираме?
За да заработи производството на лептин правилно, трябва да започнем да правим упражнения редовно и да спим между седем и осем часа на нощ. Тези, които вече са развили резистентност към лептина, проучванията показват, че електроакупунктурата може да помогне много за регулирането на апетита.

hormoni-2

Грелин
Известен като “хормона на апетита”, грелинът се секретира в стомаха, така че когато не сте яли в продължение на няколко часа, тялото посказва, че се нуждае от храна. След хранене, кръвните нива падат и остават ниски по време на процеса на храносмилането.

Как да го контролираме?
И тук, упражненията и добрият сън помагат за регулиране на секрецията на грелина. Изследване, публикувано в списанието на Clinical Science разкрива, че диета, богата на протеини помага за поддържането на по-ниски нива на грелина в сравнение с диета с високо съдържание на мазнини.

Кортизол
Кортизолът е известен като хормона на стреса. Той се отделя, когато организмът ни е стресиран, като е изправен пред опасност или ако изпитваме емоционална травма. Той регулира използването на протеина, въглехидратите и мазнините в тялото. Когато нивата му в кръвта са постоянно високи, това води до натрупване на мазнини в корема, намаляване на мускулната тъкан и ускорява процесите на стареене на клетките.

Как да го контролираме?
Най-добрият начин да се справим с високите нива на кортизола е да се отпуснем. Йога, медитация, хубава музика – всичко това може да помогне. В допълнение, пийте черен чай. Проучванията показват, че намалява нивата до 20%.

hormoni-1

Естроген
Секрецията на естрогена се регулира от цикъла и е с по-ниски нива на първия ден от периода. В следващите две седмици започва да се повишава, докато не достигне своя пик по време на овулацията и отново започва да намалява. Като падне, причинява спад в нивата на серотонина и увеличаване на кортизола, което веднага ни кара да се чувстваме по-раздразнителни и гладни от обикновено и ни се иска да похапнем нещо мазно, солено или сладко.

Как да го контролираме?
Вместо да се поддадете на желанието си за нещо вкусно, което така или иначе няма да ви накара да се чувствате по-добре, за предпочитане е да заложите на диета, богата на сложни въглехидрати (черен хляб, пълнозърнести тестени изделия, ориз), които ще ви държат сити за по-дълго.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Грешките, които допускаме, когато се храним здравословно
Здраве29 СЕПТЕМВРИ 2020

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?
Здраве20 СЕПТЕМВРИ 2020

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Направете най-важното хранене за деня още по-полезно

Благодаря, не! Как да откажете храна?
Здраве15 СЕПТЕМВРИ 2020

Екологично съобразната диета - единственият "хранителен режим", който всеки трябва да спазва

Подходяща и жизненоважна за всеки един човек по света

Защо се разболяваме толкова често?
Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри