Здраве & Фитнес : Здраве04 СЕПТЕМВРИ 2018

Как да разпознаем качествените есенциални масла

И да ги използваме правилно

Есенциалните масла дълго време се свързваха с йогата и масажите, но напоследък се превърнаха в неразделна част от грижата за здравето.

Маслата се добиват чрез екстракция или дестилация на растения и билки, а ароматите им имат широко приложение при лечението на безпокойство, безсъние и проблеми с кръвното налягане.

Огромна част от козметичните продукти – кремове, шампоани и дори дезедоранти – дължат високите си продажби именно на съдържащите се в тях есенциални масла. Но няма как да бъдем сигурни нито в количеството на добавените масла, нито в тяхното качество.

Най-добрият вариант е да си закупим есенциални масла и сами да ги добавим към козметичната си рутина. Но за целта е необходимо да сме наясно как действат тези масла, къде се прилагат и за какво да внимаваме когато ги купуваме.

Есенциалните масла се прилагат върху кожата, а също така могат да бъдат вдишвани и добавени към някои питиета като чай.

Когато попаднат в организма ни, чрез кръвта полезните им съставки достигат до всички важни вътрешни органи. Някои масла имат оздравителни и антибактериални свойства, докато други са подходящи за цялостната грижа.

Когато купувате есенциални масла, трябва да сте много внимателни и да проверявате съдържанието им. Някои компания слагат синтетични съставки в маслата и така всъщност застрашават здравето ви.

На първо място, търсете масла, чиито имена са написани на латински език. Освен това, бутилката задължително трябва да бъде в тъмен цвят, защото по този начин маслото се предпазва от слънчевата светлина и така запазва свойствата си.

Също тка е препоръчително да проверите уебсайтът на компанията от която купувате есенциални масла: ако тази компания тества маслата, може да сте спокойни, че продуктът е качествен.

Когато откриете качествено есенциално масло, е важно да знаете и колко точно да добавите от него, за да не предозирате и да получите някои странични ефекти като главоболие, повдигане и замаяност.

Ако ще използвате есенциални масла чрез вдишване, ви препоръчваме да си закупите дифузер и то такъв с предварително зададена програма. Така ще бъдете спокойни, че няма как да прекалите с благоуханията.

Ако ще прилагате маслата върху кожата си, първо си направете тест за поносимост. Капнете 2-3 капки на сгъвката на лакътя и изчакайте 24 часа, за да видите как кожата ви ще реагира на маслото. При добра поносимост, използвайте до 30 капки дневно, като предварително прочетете инструкциите на всяко масло.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ЯНУАРИ 2020

Пет супербилки за по-висок имунитет

В категорията суперхрани билките са най-ефективните

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?