Как да работите на компютър, без да пречите на здравето си?

Развенчаваме някои митове за офисния режим

Съветите за ежедневната ни рутина винаги са ни били интересни и няма да спрем да четем статии за това как да спим, как да избираме продукти, как да се грижим за домашните животни и изобщо как да се справяме с обикновените дейности всеки ден. Но е добре да се опираме на проверени факти, а не на съмнителни такива, които днес ни заливат отвсякъде.

Една от темите, които вълнуват най-много всички работещи в офис е, как правилно да работим на компютър – има някои митове за това, в които е добре да спрем да вярваме.

Работата зад компютър не разваля зрението.

Това звучи нелогично, но е вярно. Безспорно дългата работа на компютър уморява очите, но дължината на очната ябълка при възрастните не е засегната от това. А именно – голямата дължина е причината за късогледство то. Уморените очи също са проблем. Американсдката оптометрична асоциация дори е предложила определението „синдром на компютърното зрение“, чийто симптоми освен умора на очите, включват сухота на очите, главоболие, болка в шията и раменете, временно влошаване на зрението и разбира се, всичко това е съврзано с работата зад компютър.

Профилактиката е много проста: трябва да си осигурите максимален комфорт на работа. Мониторът трябва да бъде чист, с подходяща яркост, подходящ контраст, не трябва да има отблясъци. Още един важен момент е необходимостта да мигате по-често, за да хидратирате роговицата. Хоратая, които работят твърде дълго на компютър, са свикнали да мигат често. За такива хора са създадени дори специални програми, които им напомнят да мигат по-често. Самият монитор трябва да бъде малко по-нисъко от нивото на очите, за да могат те да гледат леко надолу и клепчаите да ги предпазват от изсъхване. И, разбира се, правилото 20-20-20 е важно: през 20 минути гледайте на 20 метра пред вас за около 20 секунди.

Работата на тъмно е позволена.

Да се чете книга на хартиен носител на слабо осветление също е възможно. В най-лошият случай това ще доведе до умора на очите.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве17 ЮНИ 2019

Овладяването на гнева е най-добрата диета

Гневът ни кара да пълнеем, доказва науката

Здраве15 ЮНИ 2019

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Здраве13 ЮНИ 2019

Здравословните правила на Джесика Алба са в нейния Инстаграм

37-годишната актриса е открила перфектния баланс в начина си на хранене

Здраве29 МАЙ 2019

Всички трикове на Дженифър Анистън за перфектната й форма

Събрахме тайните на звездата за страхотната й фигура