Здраве & Фитнес : Здраве13 ФЕВРУАРИ 2021

6 тренда в посока „по-здрави“

2021-а ще валидира следните тенденции в опита ни да живеем по-здравословно

6 тренда в посока „по-здрави“

Когато си оставил зад гърба си година, белязана от световна пандемия, не може да очакваш тя да не очертае нови здравни трендове сред населението.

Здравето е топприоритет за всеки жител на планетата, а опитът да се опазим далеч от нови и стари заболявания изисква да влагаме повече съзнание в начина, по който се храним, мислим, спортуваме или поддържаме хигиена в дома си. Ето няколко ключови тенденции, които ще останат на върха сред нашите здравни приоритети и тази година:

Виртуално здраве

Т.нар. виртуално здраве не се роди по време на пандемията, но усили особено оборотите си в ситуацията на принудителна социална дистанция. Да посетиш лекаря си, да отидеш на фитнес или терапевтичен сеанс при психолог премина изцяло в интернет среда и това, оказа се, ни спести не просто риска от зараза, но изгубено в трафик време, чакане за час при специалист от няколко седмици, нерви и тревоги, свързани с организацията на подобни срещи. От световната уелнес организация са категорични, че през 2021-а употребата на здравни апликации, в които лекар те „преглежда дистанционно“ (Healee е пример, който препоръчвам от първа ръка!), онлайн консултациите при психолог или фитнес тренировките от хола ще продължат да държат позиции.

6 тренда в посока „по-здрави“

Практики за превенция

Традиционно западната медицина фокусира усилията си върху решаването на проблема. Човек е болен и се нуждае от лечение… какво обаче поражда появата на заболяването често остава на заден план. Според световната уелнес организация през настоящата година много повече внимание ще се обръща на практики, които усилват естествения имунитет и благосъстояние на организма и далеч не включват употребата на субстанции, добавки или лекарства, които ще ни го поднесат на тепсия. Здравословно меню, добър сън, ментални техники за справяне със стреса са безвредния и изискващ съвсем малко усилия от наша страна път към превенцията от тежки здравни неразположения в бъдещ план.

6 тренда в посока „по-здрави“

Ментална грижа

Няма две мнения: 2020-а подложи психиката ни на изпитание! Многото стресови ситуации прераснаха в депресивни състояние (днес например прочетох статия, че миналият месец в Япония повече хора са се самоубили отколкото починали от Covid-19, б.р.) и мерките на тема ментално здраве са повече от задължителни. Дори да нямате време или средства за редовна среща с психотерапевт, винаги може да се обърнете към набиращите скорост и сред неизкушените медитация и духовни практики, за да запазите баланса в ежедневието си. Поставяйте себе си на първо място! Няма как да помогнете на другите, ако вие самите не се чувствате добре!

6 тренда в посока „по-здрави“

Алтернативни терапии

Неотдавна щатите Орегон и Вашингтон легализираха псилоцибина – вещество от т.нар. „магически гъби“, а употребата на CBD нараства главоломно с всяка изминала година. Действащи добре на депресивните ни състояния тези субстанции може да се превърнат в новия метод за решаване на проблема.

6 тренда в посока „по-здрави“

Да подобрим/пречистим въздуха у дома

По-малко път за вирусите и микробите у дома, особено във въздуха, който дишаме! Пречиствателите за въздух отдавна привлякоха вниманието, особено на живущите в големи градове, където замърсяването му е сериозен проблем. Заедно с тях в момента са особено тренди и дифузерите за етерични масла, голяма част от които имат антивирусни и антимикробни свойства и спомагат за по-добър имунитет на цялото семейство.

6 тренда в посока „по-здрави“

Флекситарни диети

Този тип диета не е новост, но се превръща във все по-предпочитан от хората. Най-общо представлява комбинация от веган и вегетарианска диета, в която от време на време се включват риба и продукти от животински произход. Този подход осигурява на организма необходимото му разнообразие от хранителни вещества, като все пак намалява значително въглеродния отпечатък на възприелия този метод на хранене.

6 тренда в посока „по-здрави“

Фотография: Profimedia и unsplash.com

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Сезонните плодове с ниско съдържание на захар
Здраве13 АПРИЛ 2021

Сезонните плодове с ниско съдържание на захар

От динята до грейпфрута - кои са плодовете, които ни зареждат с най-много витамини и минерали, но съдържат минимално количество захари

Криси Тийгън казва "сбогом" на диетите
Здраве06 АПРИЛ 2021

Криси Тийгън казва "сбогом" на диетите

"Твърде много години броях калории"

Храните, които се борят със следобедната умора
Здраве05 АПРИЛ 2021

Храните, които се борят със следобедната умора

С правилната диета можем да презаредим енергията в следработните часове

Храните с най-богато съдържание на желязо
Здраве03 АПРИЛ 2021

Храните с най-богато съдържание на желязо

Лещата и тиквените семки са сред най-добрите източници на минерала