10 съвета за здравето на момичетата на 40

Следвайте тези прости правила, за да радвате на стройно тяло и бодър дух

10 съвета за здравето на момичетата на 40

Фактът, че сте навлезли в петото десетилетие от живота си, не е причина да се чувствате по-малко красиви и енергични!

За да запазите не само перфектните си форми, но и да се чувствате здрави и красиви, е важно да спазвате някои правила. Разбира се, на първо място трябва да обърнете сериозно внимание на храненето си, на физическата активност и на различни ритуали, които да ви запазят здрави и енергични за по-дълъг период от време. Следвайте правилата, които специалистите дават:

Мерете се всеки ден
Може и да ви се струва малко прекалено, но е много важно да внимавате за своето тегло, защото то ще ви покаже до каква степен сте на прав път в режима, който спазвате. Разбира се, то може да варира между 1-2 кг в различните дни от месеца, но като цяло не позволявайте да се променя с повече.

10 съвета за здравето на момичетата на 40

Във водата е тайната
За да се радвате на свежа кожа и по-малко бръчки, е много важно да пиете по много вода. Внимавайте да приемате поне по два литра на ден, като през лятото я увеличете. Водата помага не само за визията и поддържането на добрата форма, но и за здравето на вашия стомах и за обмяната на веществата.

Насладете се само на едно питие

Колкото и да ви е приятно да прекарвате вечерите си в компанията на чаша-две-три вино и приятна компания, след 40 е време да ограничите количеството питиета. Учените съветват да приемате само по едно питие вечер, защото алкохолът действа дехидратиращо и съвсем скоро ще усетите неговото въздействие не само върху кожата, но и върху организма си.

Спете по 7 часа на нощ
Всички знаем колко важен е съня за здравето и крастотата ни, но нека си признаем, колко от нас спят достатъчно? Опитайте се да спите поне по седем часа в работните си дни и по осем в почивните. Нещо повече, отделете малко пари за един хубав матрак и възглавница, за да си осигурите добър сън, който ще подпомогне на тялото да функционира по-добре.

10 съвета за здравето на момичетата на 40

Станете от дивана
За да функционира правилно тялото, то се нуждае от здравословна храна и достатъчно движение. Затова колкото и да сте изморени вечер след работа, станете от дивана и направете една поне 30-минутна тренировка. Препоръчително е да правите упражнения ежедневно, но ако не ви е възможно, отделете поне 4 дни, в които да сте в спортната зала за час и половина.

Заложете на салатата
Дори и да сте сред тези, които не обичат вкуса на салатата, време е да се опитате да включите в менюто си. В момента има много варианти на това ястие и ще можете да изберете това, което най-много ви допада като комбинация от зеленчуци. Добър вариант е и ако добавите някакъв протеин към салатата си – хем здравословно, хем засищащо.

Направете някои малки корекции
Време е да направите някои малки корекции в менюто си. Ако досега сте пили кафето си с мляко и захар, може да заложите на нискомаслено мляко и по-малко захар. Впоследствие просто премахнете една от двете съставки. Залагайте на сирена с по-малко мазнини. Експертите са категорични, че не е нужно да жертвате удоволствието от своето хранене. Просто направете дребни промени, които съвсем скоро ще се отразят положително на здравето и красотата ви.

10 съвета за здравето на момичетата на 40

Не се вманиачавайте
И все пак, всяко правило си има изключения! Недейте да се вглеждате толкова в детайлите и да губите удоволствието от живота. Една понякога чаша вина в повече или шоколадов бонбон няма да ви се отрази чак толкова на здравето ви. Не забравяйте да се наслаждавате на храната си, за да се чувствате добре със себе си и с живота си.

Не пазарувайте гладни
Старо правилно, но надеждно. По този начин ще купите само това, от което наистина имате нужда и няма да се изкушите от някое друго изкушение като чипс, бисквити или шоколад. За да избегнете тяхната консумация, избягвайте да ги държите и у дома. Така ще избегнете и това да похапнете нещо нездравословно, когато огладнеете през нощта. Вместо това изхвърлете всички бисквити, пуканки и газирани напитки, които се крият в шкафовете и хладилника и ги заменете с по-здравословни варианти, като овесени ядки, плодове и зеленчуци.

Сложете граница на теглото си
Задайте си максимално допустима стойност на теглото и се опитайте да го спазвате. Например, никога да не превишавате 60 кг. Или пък 70 кг. И каквото и да се случва спазвайте си това обещание. Добрата новина е, че ако стрелката на кантара е започнала да се измества трайно наляво, то една седмица на контролирано хранене и малко повече спорт, ще промени веднага нещата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Вашата причина да обичате есента, според зодията ви
Здраве17 ОКТОМВРИ 2020

Витамините, които са ни нужни през есента

Слабите и цепещи се нокти през есента ще предотвратим с Витамин С

Защо лекарите препоръчват да увеличим приема на цинк в грипния сезон
Здраве15 ОКТОМВРИ 2020

Защо лекарите препоръчват да увеличим приема на цинк в грипния сезон

Той е един от задължителните елементи за борба с грипа и вирусите

10 причини да обичаме виното
Здраве13 ОКТОМВРИ 2020

10 причини да обичаме виното

Ако все още се чудите, ето ви няколко подходящи причини

7 неща, които трябва да включите в диетата си, за да преборите есенната умора
Здраве10 ОКТОМВРИ 2020

7 неща, които трябва да включите в диетата си, за да преборите есенната умора

Витамин С, желязо и магнезий са ключови за справянето с проблемите през този сезон