Здраве & Фитнес : Диети07 АВГУСТ 2020

Петте най-вредни режими за хранене

Чували сме за всякакви диети, но тези са най-опасните

Петте най-вредни режими за хранене

За съжаление повечето режими за хранене, които обещават, че ще ни освободят от всички проблеми, са по-скоро вредни, от колкото полезни.

Темата за диетите е една от най-дискутираните днес – работят ли, вредни ли са и как ще се отразят върху здравето ни. Информацията от различните източници постоянно си противоречи и това прави почти невъзможно да отсеем истината от останалото.

Но едно е сигурно – има някои диети, които задължително трябва да избягвате. Те са едни от най-вредните в света и оказват най-голямо влияние върху организма ни, и то негативно. Да не говорим, че след тях винаги възниква познатият йо-йо ефект, при който си възвръщаме всички килограми и дори още няколко допълнителни.

Ето кои са най-вредните диети и защо да ги избягвате:

Лунната диета

При нея трябва да гладуваме според фазата на луната, което обещава бързо отслабване и тонизиране на тялото. Но всъщност няма никакво доказателство за действането й, защото луната няма нищо общо с килограмите ни. По време на тази диета единственото, което правим е да гладуваме безпричинно, след което обикновено се натъпкваме отново с храна и си възвръщаме изгубените мазнини.

Петте най-вредни режими за хранене

Войнишката диета

Тази екстремна диета е не само неприятна, но и опасна. Тя кара последователите си да ядат малки хранения три пъти на ден, като например една чаша сирене котидж с едно яйце и пет пълнозърнести крекера. През четири дни от седмицата спазваме този режим, а после три дни можем да ядем всичко останало. Така от продължителното ограничаване, после се нахвърляме върху храната и това поставя организма ни пред рисковани резки промени постоянно, което само ни вреди.

Плодовата диета

Режим на хранене, който се състои само от плодове – дори без да казваме друго, трябва да ви звучи странно нали? Толкова ограничената диета може да предизвика много лошо отношение към храната и да предизвика редица проблеми в тялото ни.

Петте най-вредни режими за хранене

Диетата с бебешки храни

Диетата с бебешки пюрета се основава на идеята, че в тези храни винаги има достатъчно полезни вещества, така че блебето да се чувства добре и тялото му да се развива правилно. Само че те никак не са достатъчни за възрастните хора, чиито нужди са много по-различни. В резултат от този режим се разстройва стомахът, а тялото се лишава от някои от важните за него нутриенти.

Суровата диета

Тя често се допълва с веган диетата, защото повечето храни, които могат да се ядат сурови, са ядките, плодовете и зеленчуците. Но това са твърде малко опции за менюто, така че повечето последователи на тази диета не могат да си набавят всичко нужно и приемат прекалено малко калории.

Защо протеиновите диети могат да бъдат вредни

Истински жени разказват защо са се отказали от диетите

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата
Диети23 СЕПТЕМВРИ 2020

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата

Ако забелязвате някой от тези седем симптома, значи организмът ви се опитва да ви изпрати предупредителен знак

Типичните грешки на една "здравословна" закуска
Диети10 СЕПТЕМВРИ 2020

Типичните грешки на една "здравословна" закуска

Или още от капаните на храненето по време на диета

Това са петте най-ефикасни диети в света
Диети31 АВГУСТ 2020

Мързеливият кето режим - работи ли?

По-лесен, но също толкова ефективен вариант като кето режимът - твърде хубаво да е истина?

Диетата Пеган комбинира най-доброто от известните режими за хранене
Диети23 АВГУСТ 2020

Диетата Пеган комбинира най-доброто от известните режими за хранене

Комбинацията между палео и веган се оказва една от най-ефективните