Малко мазнини и много протеин – това е тайната на перфектния въглехидрат.
Напоследък се промотират все повече пълнозърнестите алтернативи на традиционните ориз и паста, но от години на пазара се наложиха нудълса и киноата. Сред толкова въглехидрати, знаем ли всъщност кой е най-полезният?
Въглехидратите могат да спасят живота ни
Според гръцката диетоложка Ксения Папанастасиу, за да бъде здравословен един въглехидрат, той трябва да съдържа възможно най-малко мазнини и възможно най-много протеини. По този начин, тялото получава всичко необходимо, без да трупа излишни килограми.
Ето и кратка “биография” на нудълса, киноата, ориза и пастата:
#1 Нудълс
Произход: Китай
Състав: Оризово и пшенично брашно, както и яйца и зърно
Съдържание (100гр): 138 калории / 2 гр въглехидрати / 4,5 гр протеин
Ползи: Богати са на калций, фосфор, желязо и витамин Б, които помагат за цялостното функциониране на тялото и особено на нервната система.
#2 Киноа
Произход: Перу и Боливия
Състав: Растение от семейството на амаранта.
Съдържание (100гр): 360 калории / 7 гр въглехидрати / 12 гр протеин
Ползи: Богата е на калций, магнезий, желязо и фибри, както и на витамини Б и Е. Тъй като не съдържа глутен е чудесна алтернатива за хората с глутенова непоносимост.
Знаците, че тялото ви има нужда от повече въглехидрати
#3 Ориз
Произход: Азия (въпреки дебатите в научните среди).
Състав: Семена от оризовото растение Oryza sativa (Азиатски ориз).
Съдържание (100гр): 349 калории / 6 гр въглехидрати / 8 гр протеин
Ползи: Богат е на рибофлавин и фолиева киселина, както и на витамин Б и фибри. Тъй като не съдържа глутен е чудесна алтернатива за хората с глутенова непоносимост.
#4 Паста
Произход: Италия
Състав: Оризово и пшенично брашно, както и яйца и зърно
Съдържание (100гр): 352 калории / 1,9 гр въглехидрати / 5 гр протеин
Ползи: Богата на витамин Б, фибри, селен, магнезий и фибри.
Заключение: И четирите въглехидрати (особено ако са пълнозърнести) са полезни за тялото, но най-здравословна се оказва киноата.