Елиминационната диета – защо е добра за всеки

Режимът, който ще ви научи кои храни ви действат добре и кои не

Всички специалисти са категорични, че няма универсална диета, която да действа перфектно при всеки. Това е и причината режимът, с който вашата приятелка е свалила излишните килограми, да не действа при вас.

Но как да разберем какво действа при нас? С елиминационната диета. Тя функционира като тест, който определя дали имаме чувствителност към определени храни. Този режим е изготвен от лекари, които спират определени храни на пациентите, към които се предполага, че имат непоносимост. След определен период (около 10-14 дни), им се правят изследвания. Ако се появи значително подобрение, се предполага, че имат проблем с храните, които са изключени.

9 причини диетата ви да не действа

На елиминационната диета може да се гледа като на експеримент, но и като на терапия. Първо, установявате храните, които не се отразяват добре на тялото ви, а след това ги ограничавате в менюто си. Проучвания показват, че с тази диета могат да се установят алергии, непоносимост към глутен или лактоза и др. Ако не сте сигурни дали проблемът е в самата храна или в качеството и начина й на приготвяне – експериментирайте.

Променете тялото си за 28 минути на ден

Но откъде да започнете? Обикновено е най-лесно да елиминирате млечни продукти, захар, полуфабрикати, глутен, свинското, телешкото, царевица, яйца, морски храни, шоколад, кафе, чай, за да видите дали ще има промяна в начина, по който се чувствате, или няма да усетите подобрение. След определения период, започнете постепенно да добавяте някои от продуктите.

Правилата на здравословния режим, които не е задължително да спазваме

Ако няма симптоми, продължете да ядете от съответните продукти в нормални количества, като се добавят нови. Ако се появят симптоми, храната, която ги е предизвикала, се спира незабавно, като не се добавят други продукти, докато симптомите не изчезнат напълно. През цялото време си записвайте всичко в дневник – какво сте яли, както и всички проявени симптоми – физически или емоционални. Процесът на елиминиране може да отнеме от два до три месеца.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети10 АВГУСТ 2019

Полезна закуска за различните зодии

Палачинки, сандвич или френски тост? Ето какво да изберете:

Диети09 АВГУСТ 2019

10 храни, които се борят с целулита

Включете следните продукти, за да се сдобиете с перфектно дупе

Диети08 АВГУСТ 2019

Лесни и свежи хапки до 150 калории

Заложете на здравословните плодове и няма да съжалявате

Диети07 АВГУСТ 2019

Гарантирано отслабване за една седмица

Фокусирайте се върху това да подобрите храносмилането и тонуса си, приемайте достатъчно протеини + още съвети: