Психология : Кариера10 АПРИЛ 2019

Да говорим в пари – как да поискаме увеличение в работата

Какъв е правилният начин да поискаме увеличение на заплатата?

При занижените заплати, които преобладават, много от нас се чудят как да поискат увеличение на парите в работата. Ето как да го направим безпроблемно.

Темата за заплатата в работата е приемана като табу, а е една от най-важните. Всички ние работим за парите си, а много често получаваме по-малко от това, което заслужаваме. В такива случаи някои избират по-лесния начин и директно напускат работа или още по-лошото – не споменават нищо по въпроса. Но всъщност можем просто директно да попитаме за увеличението, което искаме.

Да, не е толкова лесно, колкото звучи, но защо трябва да е така? Ако не искате нереалистична сума и желанието ви е оправдано от усилията, които полагате, значи сте в пълното си право да поискате увеличение.

Ако помислите за тези неща първо, разговорът ще бъде много по-лесен:

Проучете преди да попитате

Когато повдигнете въпроса пред шефа си, трябва да сте наясно какво можете да изисквате. Говорете с близки хора на подобна длъжност или бивши ваши колеги и проучете в интернет средната заплата за вашата позиция. Това ще ви даде яснота колко могат да бъдат увеличени вашите пари и ще сте готови да говорите конкретно по въпроса.

Колко вредно е да си проверяваме често имейлите?

Помислете за точния момент

Имайте предвид бюджета на фирмата ви – ако в този момент в бизнеса има сътресения, трудно ще може да се отдели допълнителна сума. Но ако получавате всяка година бонуси и допълнители възнаграждения, най-вероятно компанията има достатъчно стабилен бюджет.

Също така помислете кога последно сте имали увеличение – ако е било преди повече от година и от тогава имате нови отговорности и задължения, значи няма проблем да поискате по-голяма сума. По-големите компании сами преглеждат развитието на работниците си на всяка кръгла година стаж там. Така че не прибързвайте, ако е минало по-малко време – може и те сами да увеличат надницата ви.

Как пилеем парите си, без да усетим

Как да проведем разговора?

Точният подбор на думите може много да помогне в подобна ситуация. Започнете с признателност за възможностите, които фирмата ви е придоставила. След това продължете с вашите собствени заслуги и успехи на работата си. Не наблягайте на факта, че парите ви се струват малко, а на това как изпълнявате повече длъжности от преди.

Добрият лидер никога не казва “Може би”

Бъдете подготвени да кажете точна сума, но не прибързвайте да я назовавате. Първо предложете да я обсъдите заедно и ако работодателят ви попита, тогава дайте конкретната цифра.

Подгответе се за отказ

В 80% от случаите предложението ви няма да бъде прието веднага. Много често това не зависи от само един човек, а от целия HR и счетоводен екип. Шефът ви може да се нуждае от време да провери какви са постиженията ви, препоръките на колегите ви и възможностите на фирмата.

Смачкани сте от работа? Има как да сложите нещата в ред

Ако според вас работодателят ви не е проявил достатъчно внимание към вашата молба или има вероятност да забрави, попитайте дали на следващата ви среща на някоя конкретна дата ще имате отговор.

Дори и да чуете “не”, можете да попитате какви са изискванията на фирмата, за да получите увеличение и как можете да го постигнете. Така ще знаете какви са очакванията от вас на работното ви място и ще прецените дали можете да се справите.

Какво ни пречи да градим успешна кариера

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Кариера11 ОКТОМВРИ 2019

Онлайн навиците, които вредят на кариерата ви

Следващият път се замислете, преди да натиснете "Сподели"

Кариера01 ОКТОМВРИ 2019

30 лесни начина да станем по-продуктивни

Това са малките стъпки към големите цели

Кариера16 СЕПТЕМВРИ 2019

Без твоя екип ти си нищо, съветва Ана Уинтур

Мнението на хората в екипа ви има огромно значение, убедена е Ана Уинтур, която ще проведе своя първи майсторски клас за успешно лидерство

Кариера07 АВГУСТ 2019

7 грешки във външния вид, които съсипват кариерата

Цветенцата по ноктите могат да ти костват повишението