Психология : Кариера14 ДЕКЕМВРИ 2021

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Ниското качество на звука при работа от вкъщи води до 29% по-висока тревожност

Проучването на Technics на тема “Wellness at Work” разкрива често пренебрегвания проблем при хоум офиса.

Макар и от началото на пандемията много хора да обикнаха работата от вкъщи заради големите й удобства, това не означава, че пред нас няма и много предизвикателства, повечето сред които са такива, с които за първи път се сблъскваме.

Един от тях е често срещан с името “zoom fatigue”, за който психолозите ни предупреждават от самото начало на пандемията. Той възниква в следствие от лошата връзка по време на видеоразговорите, която води до проблеми с видеото и аудиото по време на разговор от каквото и да е естество.

Сега нови проучвания разкриват още по темата. Едно от тях е проведено от Technics, един от водещите производители на първокласни аудио продукти. С помощта на биометричното проучване на компанията разбираме повече за влиянието на качеството на звука върху физическото и емоционалното състояние на служителите.

За целта на изследването е била проследена реакцията на 29 работещи възрастни в САЩ при ситуации с високо и ниско качество на звука, когато те са били активни участници в дискурса. По време на разговорите е трябвало както гласът им да бъде чут, така и те да успяват да чуват събеседниците си.

Какво показват резултатите? Качеството на звука има силно и статистически значимо влияние върху състоянието на хората, включително и върху емоционални състояния като стрес, тревожност, неудовлетвореност, объркване и изразителност.

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Участниците съобщават за значителни разлики между изживяванията при високо и ниско качество на звука, докато измерванията на техния сърдечен ритъм и галванични реакции на кожата показват следните физиологични промени при различните изживявания:

  • Способността за съсредоточаване е с 32% по-голяма при високо аудио качество и с 18% по-голяма при високо гласово качество.
  • Участниците съобщават, че са два пъти по-стресирани и неудовлетворени от работата си, когато аудио качеството е ниско, и съответно 2-4 пъти по-голямо е нивото на същите негативни емоции, когато гласовото качество е ниско.
  • Средната възбуда – физическият индикатор, с който се измерва нивото на стрес и неудовлетвореност – била 5 пъти по-висока при ниско качество на звука.
  • Участниците докладват за 64% по-голямо объркване и 25% по-ниски нива на възприемчивост, когато качеството на звука е ниско.
  • Ниското качество на звука води до 13% по-ниска точност на разбиране на задачата и 29% по-висока тревожност.

Мнозина участващи определят качеството на звука като един от най-важните аспекти при тяхната работа и споделят за отрицателни ефекти върху цялостното им представяне при работата, когато слушат звук с ниско качество.

“Прекарваме много време в конферентни разговори, така че звукът е доста важен“, споделя един участник в проучването. “Опитвате се да бъдете продуктивни. Не бихте искали хората непрекъснато да повтарят това, което казват. Много разговори са с 30-минутна продължителност. Трябва да постигнете целта си за кратко време. Всъщност нямате време да се връщате назад и да питате “какво казахте?“

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Днес, когато тенденцията за “работа отвсякъде“ се вкоренява дълбоко в съвременното общество, аудио технологиите, които ни позволяват да общуваме виртуално в професионален аспект, никога не са били по-важни.

На базата на резултати от изследвания като това, специалистите от Technics създават редица продукти, които осигуряват по-добро изживяване за работещите и на всички любители на иновативните технологии.

С точно такъв висок стандарт на качеството марката е разработила най-новите модели напълно безжични слушалки – EAH-AZ60 и EAH-AZ40.

Тихата причина за стреса при работата от вкъщи

Полезни са ни днес по ред причини – кристално чистият звук подобрява цялостното преживяване по време на работата, а и при разговорите от личен характер. Същевременно многоточковата Bluetooth® връзка позволява постоянно да установяваме добра връзка със събеседниците си.

Ако питате нас обаче, една от най-важните характеристики на тези безжични слушалки е осигурена от технологията JustMyVoice™. Всички, които работим от вкъщи, сме попадали в подобна ситуация – точно по време на важна среща с колегите съседите ни са решили да правят ремонт, кучето в апартамента до нас пък се е разлаяло, а алармата на някоя кола отвън е започнала да вдига шум, който е невъзможен да се игнорира. Точно в такива сценарии откриваме решението в слушалките EAH-AZ60 и EAH-AZ40. Иновативната технология, разработена от експертните инженери на Technics, подчертава човешкия глас и намалява фоновия шум, така че страничните неудобства да бъдат елиминирани, а разговорът ни да бъде пълноценен.

Повече за новите слушалки от Technics, EAH-AZ60 и EAH-AZ40, както и още от широката гама от аудио устройства и иновативна линия от продукти на марката, можете да откриете на www.technics.com.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Най-силен е този екип, който... клюкари
Кариера03 НОЕМВРИ 2021

Най-силен е този екип, който... клюкари

Според проучванията всеки ден отделяме средно по 52 минути, за да говорим за другите

5 признака, че трябва да напуснете работата
Кариера06 ОКТОМВРИ 2021

5 признака, че трябва да напуснете работата

Когато стресът започва да влияе на здравето ви, е време да се замислите дали това е правилното работно място за вас

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място
Кариера09 АВГУСТ 2021

Какво да направим преди 8 часа в понеделник, за да е успешна цялата ни седмица?

Мотивирайте се още от началото на първия работен ден

Няколко практични съвета за моментите, когато умората от работата ни застига
Кариера21 ЮЛИ 2021

Няколко практични съвета за моментите, когато умората от работата ни застига

Понякога е добре да се оплакваме, но не и да взимаме ролята на жертвата