Психология : Кариера04 АПРИЛ 2019

Смачкани сте от работа? Има как да сложите нещата в ред

Не мислете само за проблема, а за възможните решения

“Ще се справя ли?”, “Ами ако разочаровам колегите?” Да ,,прегрееш” може да се случи на всеки, дори да обожава работата си. Има начини да дадем знак, че нещата не са окей, вместо да се преструваме. Ето някои от тях:

1. Откажете се от играта ,,Много съм заета”

Има известна нотка удоволствие да се правим на непрестанно заети. Кара ни да се чувстваме необходими и добри в работата си. Но прекомерното поемане на задачи и тичане наляво-надясно по-скоро ни прави по-малко продуктивни, изморени и в краен случай – неспособни да свършим каквото и да е. Няма лошо да работите повече, но нека е с ясното съзнание, че и утре е ден. Преди да се впуснете в задачите за деня, се опитайте да определите приоритетите си. Ще е страшно ли, ако се свърши утре? Не? Тогава нека почака днешните задачи.

2. Не се преструвайте, че разбирате от всичко на работа.

Няма нищо срамно да помолите за помощ, ако не сте сигурни как да го направите.

Не се знае дали, ако прекарате часове в опити да свършите нещо, което не можете, няма само да ви измори, вместо да впечатли останалите. Но пък честността и желанието да се научите със сигурност ще ви спечелят уважение.

Колко вредно е да си проверяваме често имейлите?

3. Научете се да казвате ,,Не”.

Може да ви се струва страхотно да сте този, който винаги помага, но ако останалите знаят, че вие винаги ще се отзовете… най- вероятно ще ви се наложи да се отзовавате винаги. Да окажеш помощ е прекрасно, но ако постоянно се опитвате да сте този, който помага, помислете дали това не е причината за вашия стрес. Ако сте преуморени, винаги може да кажете нещо от типа ,,С удоволствие бих помогнала, но в момента трябва наистина да се съсредоточа върху моите задачи. Защо не попиташ (…)?”

Препрограмирайте ума си за повече щастие

4. Почивайте качествено след работа.

Не е добре за вас, ако хората знаят, че сте човекът, който отговаря на имейли на секундата, посред нощ и в почивните дни. Бъдете честни за границите си и нуждата от почивка. Когато другите видят, че се грижите за себе си и уважавате здравето и времето си, ще избегнете ,,прегряване” и ще сте далеч по-продуктивни.

Да се грижим за себе си е пренебрегвана, но важна стъпка за осъзнаване по пътя на изграждането на добра кариера и най-вече на добър живот.

Говорете си сами! Това подобрява самочувствието

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Кариера07 АВГУСТ 2019

7 грешки във външния вид, които съсипват кариерата

Цветенцата по ноктите могат да ти костват повишението

Кариера18 ЮНИ 2019

Как да останем мотивирани на работното място през лятото?

В дните преди ваканция е трудно да запазим мотивация

Кариера11 АПРИЛ 2019

Равенство и доверие: Колко са важни на работното място

Подобряването на условията на труд за жените е от решаващо значение за бъдещето на бизнеса

Кариера10 АПРИЛ 2019

Да говорим в пари - как да поискаме увеличение в работата

Какъв е правилният начин да поискаме увеличение на заплатата?