Психология : Better me25 МАРТ 2019

Как пилеем парите си, без да усетим

Ако спрем да правим тези няколко неща, можем да закърпим дупките в месечния бюджет

Жълтите стотинки, които пилеем тук и там седмица след седмица, в края на годината могат да се окажат една голяма натрупана сума.

Ако харчим по-осъзнато и се избавим от няколко вредни навика, ще запушим тези финансови пробойни. Жертвата не е голяма и наистина е просто въпрос на настройка да спестяваме тези малки суми ежедневно.

Ето няколко лоши навика, които ненужно гълтат от средствата ни: 

Купуваме вода в пластмасови бутилки

Докато галопираме по задачи из града, често се изкушаваме да си вземем половинлитрова бутилка вода. Това обаче е не само неекологично, но и вредно за здравето и за бюджета ни. Инвестирайте еднократно в преносимо шише за вода и го напълвайте сутрин, така на годишна база може да заделите една съвсем прилична сума пари.

Пием скъпи кафета

Кафетата с модерни имена, които са много инстаграмабъл, но струват над 2 лв, не си заслужават да харчим за тях на ежедневна база. Естествено, че е човешко да си поръчаш понякога някаква специална напитка, но иначе заложете на кафето от машината вкъщи сутрин, а след това – на обикновено еспресо. Ще ви ободри точно толкова добре.

Не си проверяваме гумите на колата

Когато гумите не са добре напомпани, колата харчи повече гориво. Затова недейте да пропускате на бензиностанцията да помолите да им проверят налягането.

Изхвърляме храна

Случва се, когато не си планираме храненията и пазаруваме стихийно каквото ни се прияде в момента. Но истината е, че храната е сериозен разход за всеки човек и във всяко домакинство и усилието да планираме какво точно да купим за седмицата си струва.

Обърнете внимание на това как се храните, какви продукти използвате най-често и заложете на тях. Не се изкушавайте да купувате неща, които по принцип не ядете, но са на промоция, например. Няма смисъл от два огромни ананаса, намалени с 30%, ако не обичате цитрусите кой знае колко. Също така, ако сте винаги заети и готвите предимно аламинути, не си купувайте продукти за сложни ястия, до които е много вероятно изобщо да не стигнете.

Плащате за неща, които не използвате

Ако имате карта за фитнес, но нямате време да ходите, отървете се от нея. Вместо това можете да правите упражнения вкъщи или да си правите продължителни разходки, когато имате време. Премислете и абонаментния си план за интернет и телевизия. Давате ли си сметка за това колко често изобщо включвате телевизора и колко канала гледате? Сигурни сме, че нямате време за всичките 180, за които плащате всеки месец. Затова когато договорът ви изтича, помислете дали да не преминете към по-основен план за по-малко пари.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me07 ОКТОМВРИ 2019

4 малко познати начини да стимулираме хормоните на щастието

Да прогоним негативните емоции само с няколко малки допълнения към ежедневието

Better me05 ОКТОМВРИ 2019

Тялото, умът и душата се трансформират на всеки 7 години

Какво се случва във всеки от тези важни цикли на живота?

Better me30 СЕПТЕМВРИ 2019

Не бъдете мултифункционални

Митът за жената, която може всичко по всяко време изхабява психиката

Better me22 СЕПТЕМВРИ 2019

Какво да направим през уикенда, за да е по-добра седмицата ни?

Времето за почивка е перфектен момент да дадем основи на една по-продуктивна седмица