За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?

Минералните соли са от основна полза за функциите на тялото ни. Какви са оптималните нива и кога е подходящо да се приемат? Вижте повече тук.

Минералните соли са основни хранителни вещества за нашето тяло. Не е добре да усещаме техния излишък понеже те контролират множество жизненоважни реакции. За съжаление обаче човешкото тяло не може да ги произвежда само. Изцяло от нас зависи да си ги набавяме всеки ден под формата на храна и вода. Но как да разберем дали те присъстват в организма ни в правилните количества?

Човешкото тяло е страхотна биохимична формула. 4% от тялото ни се състои от минерали, всеки от които е от съществено значение за нашето здраве. Ако един или повече минерали липсват се появяват признаци, симптоми и патологии. Например недостигът на желязо води до анемия, ако пък имаме липса на йод – щитовидната жлеза не функционира добре.

Сред основните минерални соли, присъстващи в тялото ни са калций, магнезий, калий, сяра и натрий.

Фотография: Pexels.com

Сред основните минерални соли, присъстващи в тялото ни са калций, магнезий, калий, сяра и натрий. Лятото обаче е необходимо да внимаваме, тъй като с потта можем да загубим по-големи дози минерали. За голямо щастие, благодарение на суровите зеленчуци, плодове, маслодайни семена, пълнозърнести храни и минерална вода, можем да си набавим всичко необходимо.

минерална вода

Фотография: Pexels.com

Минералните соли са полезни за косата и кожата ни

Съществува пряка връзка между количеството микроелементи, присъстващи в кръвта, и тези, присъстващи в косата ни. Например желязото е повече при хора с червена коса, отколкото при тези с руса и черна коса. Магнезият пък е повече при чернокосите.

Цинкът, от друга страна, е от съществено значение за правилния растеж на косата. При неговия дефицит, тя отслабва и забавя темпа си на растеж. Наш страхотен съюзник е силицият. Именно той е най-разпространеният минерал в земната кора. Присъстващ в множество скали и магми от лава, този елемент варира в зависимост от присъствието си. В човешкото тяло той се проявява главно в кожата и костите.

Добавки? Как да ги приемаме правилно?

Преди да изберем евентуална добавка, подходяща за нашия организъм, е добре винаги да проверяваме обстойно нейния състав. Едно е човек, който спортува да приема минерални соли, за да подобри баланса си, друго е възрастен човек с множество патологии да ги консумира. Винаги е подходящо да се направят предварително необходимите кръвни изследвания преди прием и дори да се консултираме с нашия личен лекар.

Добавки? Как да ги приемаме правилно?

Фотография: Pexels.com

Хората с умерени или тежки бъбречни проблеми трябва да внимават с приема на сол. Много добавки обаче съдържат натрий и следователно има вероятност да причинят увреждания на организма.

В състава на добавките често се включват и различни захари, потенциално вредни за диабетици. Същото важи и за витамин В и фолиевата киселина, противопоказни за пациенти с рак, подложени на лечение.

За финал, нека наблегнем на това, че излъшъкът на магнезий в организма ни води до натрупване при хора, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност. Затова е добре да не поемаме инициативата без да сме се допитали до специалист, защото грижата за здравето е на първо място.

Минералните соли са полезни за косата и кожата ниФотография: Pexels.com

ВИЖТЕ ОЩЕ: 7 здравословни рецепти за всеки ден от седмицата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.

Лъжица зехтин на гладно е най-старият трик за дълголетие
Здраве29 АВГУСТ 2022

Лъжица зехтин на гладно е най-старият трик за дълголетие

Не една или две са причините да приемате по една лъжица зехтин на ден.

Защо трябва да пием топла вода през лятото?
Здраве25 ЮЛИ 2022

Защо трябва да пием топла вода през лятото?

В предстоящите горещини трябва да се опитаме да не пием студена вода, а гореща. По този начин ще освежим тялото си.

Храните, които ни помагат да добием тен
Здраве13 ЮЛИ 2022

Храните, които ни помагат да добием тен

Имa продукти, ĸoитo нaиcтинa мoгaт дa запазят шоколадовия загар за по-дълго.