Какво се случва, когато се откажете от кафето

Макар и някои експерти ни предупреждават да намалим кафето, проучвания показват, че отказването му също води до негативни ефекти

Много може да се пише както за ползите, така и за вредите от кафето. При всички случаи отношението ни към тази напитка е индивидуално, според собствения ни организъм и как реагира той при нейния прием.

Ако все пак сте решили да се откажете от кафето, трябва да знаете какво следва от този процес, който също носи своите последствия особено ако редовно сте пили кафе до момента.

Главоболие и раздразнителност

Да пием кафе е навик, който се убива трудно, особено ако го имаме от години, но към всичко това трябва да добавим и главоболие. Когато тялото ни е свикнало да получава кофеин, то реагира, когато не го „заредите“ с такъв. Според експертите резкият отказ от кафето може да доведе и до повишена емоционалност, което от своя страна ще ви направи по-раздразнителни.

Чувство на отпадналост и умора

Счита се, че кафето е „убиец на умората“, тъй като влияе на аденозиновите рецептори, отговорни за подаването на сигналите за умора. Неслучайно тази напитка може да оправи настроението ни в депресивен момент, в който се чувстваме напълно безжизнени. Отказът от кафето обаче може да обостри тези състояния.

Диетолозите съветват да пием кафето си с протеин на прах

Какво се случва, когато се откажете от кафето

Проблеми с храносмилането

Кафето сутрин е религия за милиони хора по света, защото кофеинът значително подобрява храносмилането и стимулира перисталтиката. Ако сте решили да спрете приема на кафе, може да възникнат проблеми в този аспект, затова компенсирайте, като наблягате на храни с високо съдържание на диетични фибри. Не забравяйте и за водния баланс и активния начин на живот – те също оказват значително влияние в това отношение.

Постоянно чувство на глад

Лоши новини за тези, които в момента искат да отслабват. Щом спрете да пиете кафе, започва да ви преследва постоянно чувство на глад. Ще се изкушавате да прибягвате към закуски непрекъснато, което няма да се отрази добре на фигурата ви. Причината за това е, че кафето има способността да потиска апетита, а без него тялото се опитва да навакса.

Енергичен старт на деня без кофеин в шест стъпки

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.