Здраве & Фитнес : Здраве15 НОЕМВРИ 2021

Какво е матчата и защо да я включим към диетата си?

+ една рецепта от нас как да я добавите в латето си

Виждали сте я в напитките на известните, чували сте за полезните й свойства, но какво всъщност е матчата?

Матчата е традиционен японски чай, който много смятат за тайната причина зад здравето и ниските килограми на азиатците.

Какво представлява тя?

Историята му в тяхната култура е започнала още през 13 век и оттогава е еволюирала множество пъти. Днес японците са създали специална традиция за пиенето на напитката – т.нар. чаена церемония. Добрите новини е, че днес можем да се възползваме от полезните съставки на матчата и без цялата формалност около приготвянето й и дори да си я сложим в латето.

Какво е матчата и защо да я включим към диетата си?

Ако сте виждали матча, ще забележите, че тя е много нежен силно зелен прах, който дори може да се оприличи на сянка за очи по текстура. Това всъщност се дължи на факта, че тя представлява много фино стрити листа от растението.

А какви са полезните й страни?

Матчата има свойства да помага с много болести, включително затлъстяването. Това я нарежда сред най-полезните напитки и дори храни. Можем да я категоризираме като суперхрана, въпреки че технически е напитка, защото съдържа повече антиоксиданти от всеки един подобен продукт.

Ако вземем за пример годжи берито, което се счита за суперхраната с най-много антиоксиданти, се оказва, че матчата има до 5 пъти по-голямо количество.

Да стопим мазнините в областта на бедрата

Освен това матчата е добър заместител на кафе. С нея можем да получим подобно количество кофеин, но да избегнем негативните му ефекти – нервността, влиянието върху кръвното налягане и треперенето.

Ако пък решим да пием матча преди тренировка, ще усилим многократно ефекта й. Студенти от Американски университет доказват, че приемането на напитката непосредствено преди тренировка води до изгаряне на 25% повече мазнини и изгарянето до 35-43% повече калории.

Какво е матчата и защо да я включим към диетата си?

По-малко познати са антистрес свойствата на напитката – заради съдържанието на на Л-теанин, рядко срещана в големи количества аминокиселина, се успокоява организма, отпуска се умът, но работоспособността се запазва. Оказва се дори, че ако пием матча, се увеличават и възможностите ни да запомняме и да мислим по-креативно.

Да се сбогуваме със стриите през зимата

Чаят помага дори за красотата, като забавя процесите на стареенето и прави кожата по-еластична и способна да се бори с раздразненията и проблемите, които може да възникнат.

Ако сега случайно ви се е приискало да пробвате матча, ще ви предложим една рецепта за лате с чая. Звучи малко странно, но опитате ли я, ще разберете защо ви я препоръчваме.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.