Имаме 4 вида химикали в кръвта заради слънцезащитата

Това показва проучване от унивеситета в Сан Франсиско

Изследване на aмерикански учени откри четири химични вещества, които са проникнали в кръвта на хората заради слънцезащитата, която използват.

Слънцезащитата е нещото, за което всички говорят от години насам. Знаем, че за да предпазим кожата си от жаркото слънце, тя ни е нужна, но едновременно с това често ни плашат рисковете, свързани с тези продукти.

Затова и сега проучване в университета в Сан Франсиско проучи проблема. Те бяха подбудени да го направят, след като беше установено, че първите продукти за UV-защита са били създадени преди създаването на някои от правилата на здравните институции.

Имаме 4 вида химикали в кръвта заради слънцезащитата

Учените събраха 24 доброволци, които в продължение на 4 дни нанасяли лосион или спрей за защита, както е описано на етикета на съответния продукт. След това са тествали кръвта им за четири химикала, които са подозирали, че може да се пренесат в човешката система, и всеки се показал на резултатите.

Важни правила при използването на слънцезащита

Следователно всеки един от нас, който е нанасял защита против слънчевите лъчи в продължение на четири дни, има ненужни химикали в организма си.

Но това не трябва да ви отказва от подобни продукти.

Същите тези учени са посочили, че все още не са сигурни дали химикалите са опасни за здравето ни, или просто ненужни. Това може да се установи само с по-задълбочено проучване, което да проследи ефекта в продължение на години.

Имаме 4 вида химикали в кръвта заради слънцезащитата

Затова и засега те не съветват да се отказваме от слънцезащитата, защото резултатът от това да не я употребяваме е много по-лош, според това, което знаем за момента.

Това, което можем да направим, е да заменим сегашните си продукти с такива, които са предназначени само за деца или са създадени само със 100% натурални и органични продукти. Така избягваме повечето рискови фактори за странични ефекти и се предпазваме от лошото влияние на слънцето.

Истината за слънцезащитата

Добрите новини са, че да направим това не е никак трудно, след като вече има толкова много опции на пазара. Единственото, което трябва да направим, е да подбираме по-внимателно кой от тях си купуваме.

4 начина да спасите красотата си през лятото

Слънцезащитата: Митове и факти

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.