Здраве & Фитнес : Здраве26 ОКТОМВРИ 2017

Да избегнем напълняването през есента и зимата

Липсата на витамин D и достатъчно сън, съчетани с времето навън, често ни провокират да похвапваме една идея повече

Когато дните са все по-къси, стъмва се рано и потреперваме дори при мисълта за излизане навън, тялото ни подава сигнал: време е да се запасим с енергия.

Смяната на сезоните от топло към по-студено изправя огранизма ни пред нуждата от оцеляване. Емоциите ни, хормоналната секреция и работата на мозъка претърпяват промени. А повечето хора изпитват повишен апетит, особено за по-питателна, дори мазна храна, всичко тестено, “бабини” манджи.

Затова е типично да качим по някой допълнителен килограм с идването на студеното време. Разбира се, ако не вземем мерки.

Диетолозите съветват да се постараем да “успокоим” тялото. Трябва да го поддържаме топло и да не го лишаваме от храна, а да хапваме редовно и по малко.

Не оставяйте тялото да изстива. Когато почувствате хлад, наметнете се, обуйте по-топли чорапи. Наслаждавайте се редовно на топла храна, богатите сезонни супи са прекрасен избор. Открийте чай, чийто аромат ви изпълва с удоволствие, и си правете поне по една-две чаши в течение на деня.

Погрижете се за своята доза витамин D. Прекарвайте поне по 20-30 минути на ден навън, а когато сте вкъши или в офиса, имайте едно наум да стоите по-близо до прозореца. Възползвайте се от всеки начин на набавите на тялото си естествена слънчева светлина. Дори бледото зимно слънце е полезно и необходимо.

Да избегнем напълняването през есента и зимата
Намалете процента на телесната мазнина. Колкото повече мазнини имате в тялото си, толкова по-голям апетит за тежка, сладка или мазна храна изпитвате. Тренирайте повече, като не пропускате упражненията с тежести – именно те стимулират изграждането на мускулна маса за сметка на мастните депа. Хранете се с достатъчно протеини.

Следете колко време спите и какво е качеството на съня ви. Това е особено важно за добрия хормонален баланс, за настроението, концентрацията и за регулирането на чувството на глад. Погрижете се за пълноценната си почивка с нашите съвети.

Пийте вода и яжте богати на фибри храни. Това е важно за добрата обмяна на веществата. Знаем, че фибрите са добри за стомаха и освен това ни поддържат сити за по-дълго време. Заменете белия хляб с пълнозърнест и хапвайте редовно зеленчуци. Това ще държи нивата на кръвната захар в норма и ще ви помогне да се спасите от внезапните пристъпи на глад.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Прекалено многото сън вреден ли е за здравето?
Здраве10 МАРТ 2023

Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.