Здраве & Фитнес : Здраве07 ДЕКЕМВРИ 2015

Най-честите проблеми със съня и тяхното решение

Или защо не може да заспите с часове и само сънувате кошмари

Безсънието е проблем, от който всички сме били тормозени на някакъв етап от живота си.

Затова е добре да се информирате за това какво най-често причинява проблема и как да го разрешите успешно. Най-честите оплаквания могат да бъдат групирани в четири категории. Ето как да се справите с това, което най-вече се отнася за вашия случай:

Проблем: “Не мога да заспя до зазоряване и ставането след това е кошмар.”

Защо се случва: Най-вероятно имате ниски нива на серотонин – химикал в мозъка, който има ролята да ви релаксира и да помага за заспиването. През зимата нивото му спада заради по-малкото количество слънчева светлина. Ако сте много стресирана и дори сте на ръба на депресията, ефектът е същия.

Какво да правите: Избирайте храни, богати на триптофан (риба, пиле, пуйка, банани, кисело мляко, яйца, соя, бадеми, авокадо и пълнозърнести храни). Билки като валериан и хмел също са полезни в такива случаи. Потърсете тинктура с тях в аптеките.

Проблем: “Отнема ми два часа, за да заспя. Въпреки че се чувствам изморена, мислите ми бясно препускат от едно нещо на друго.”

Защо се случва: Това показва, че преживявате голям стрес през деня. Нужно ви е да релаксирате достатъчно добре преди да дойде часа за лягане.

Какво да правите: Топла вана или душ няколко часа преди лягане обикновено вършат работа, особено ако добавите и няколко капки лавандулово етерично масло или масло от лайка. Друго нещо, което ще ви помогне да се освободите от мислите за проблемите през деня, е записването им на хартия.
Направете си и изследване на кръвта, за да проверите дали нямате недостиг от минерала магнезий. Ако е така, докторът може да ви изпише добавка.

Проблем: “Събуждам се от кошмари през нощта и не мога да се отърся от тревожното усещане.”

Защо се случва: Ниската кръвна захар през нощта може да накара тялото да реши, че сте изпаднала в кома и затова ви събужда с рязко покачванена нивото на адреналин. Събуждате се с разтуптяно сърце и силна тревога.

Какво да правите: Потърсете различни билкови комбинации. Подходяща е есенцията на топола и слънчоглед, които помагат за справяне със страховете и тревожността. Можете да приемате от есенцията преди лягане или след такова адреналиново събуждане.
Балансирайте нивото на кръвната захар като хапвате често и по малко, вместо рядко и по много. Набавяйте си протеин почти на всяко хранене. Преди лягане хапнете целина – традиционно средство за лечение набезсъние. Комбинирайте я с хумус като си направите супа с тези съставки.

Проблем: “Понякога се събуждам през нощта с главоболие и цялата в пот.”

Защо се случва: Черният дроб се детоксикира през нощта обикновено между 1 и 3 часа след полунощ. Ако сте поела прекалено много токсини с храната през деня, резултатът може да е главоболие и силно потене.

Какво да правите: Избягвайте да обръщате повече чашки вино вечер и избирайте чисти храни. Запишете се на хата йога, защото различните асани стимулират работата на черния дроб и успокояват нервната система, което е гаранция за добър сън.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване

Здраве05 АВГУСТ 2019

Най-опасните химикали в козметичните продукти

Пудрата и лакът за нокти крият канцерогени