През студените дни, няма толкова свежи зеленчуци между които да избираме, за да си направим салата. Предлагаме ви една много интересна и вкусна алтернатива на обикновената салата с кейл, която да си приготвите за около 30-40 минути.
Свежа зимна салата с моцарела, рукола и печено цвекло
Комбинацията от кейл, ядки и киноа/кафяв ориз, е изключително полезна, защото дава на тялото необходимата доза от фибри и бавни въглехидрати, поради което салатата е много засищаща.
Какво ви е необходимо?
*За салатата*
Грозде (1 стрък)
1/2 с.л. зехтин
Сол и пипер на вкус
1 ч.ч. киноа/кафяв ориз
Кейл – ситно нарязан
1 ч.ч. едро нарязани ядки пекан (aмерикански орех)/ обикновени орехи/ бадеми
1/2 ч.ч. фета/козе сирене
*За дресинга*
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. кленов сироп или мед
1 ч.л. дижонска горчица
1 скилидка чесън
Сол и пипер на вкус
Как да си я приготвите?
Загрейте фурната на 200 градуса и поставете гроздовите зърна в плитка тавичка и върху хартия за печене. Поръсете със зехтина, осолете и добавете черен пипер. Печете гроздето около 20-5 минути или докато не се карамелизират зърната.
Докато гроздето се пече, пригответе киноата/кафявия ориз. Изплакнете добре, подсушете и изсипете в средно голям тиган с капак. Добавете 3 чаши вода и щипка сол. След като започне да кипи, намалете силата на огъня, похлупете и варете около 25-30 минути. Ако след варенето остане вода, изцедете я. Оставете киноата/ориза да изстине на стайна температура.
Колкото до дресинга – в малка купа смесете зехтина, балсамовия оцет, лимоновия сок, кленовия сироп/меда, горчицата и чесъна (нарязан наситно). Поръсете със сол и пипер.
Нарязаният кейл изсипете в купата в която ще го сервирате. Добавете печеното грозде, пекана (или друг вид ядки) и фета сиренето. Поръсете с дресинга и разбъркайте добре. Поднесете веднага.
Бон апетит!
Снимки и вдъхновение: Two Peas And Their Pod