Ключът към всяка една вкусна салата е продуктите да са свежи и второ, да добавим перфектния салатен дресинг.
За разнообразие можем да приготвяме различни по вкус дресинги. Но за да са вкусни и с точната консистенция, винаги следваме една формула.
За всеки един дресинг имаме нужда от три основни компонента: мазнина, киселина и трета съставка, която да превърне всичко това в хомогенна емулсия. Тъй като мазнината и оцетът няма как да се смесят помежду си в хомогенна смес, добавяме майонеза, мед или горчица, за да уеднаквим сместа и да не оставим олиото/ зехтина да изплуват най-отгоре.
Салата с целина, фурми и пармезан
Перфектната пропорция е: три части мазнина към една част оцет, плюс малко количество от третата, хомогенизираща съставка.
И четвъртата, последна стъпка е по желание да добавим овкусяващи съставки. Това могат да бъдат сол и пипер, пресни зелени подправки, чесън, скълцан лук.
Ето няколко примера за салатен дресинг:
Обикновен балсамов винегрет
1 супена лъжица оцет балсамико, 1 супена лъжица горчица, 3 супени лъжици зехтин, по желание може да се добави малко мащерка. Дресингът е префектен както към салата от пресни зеленчуци, така и като дип за печени зеленчуци.
Детокс салата с цвекло и орехи
Салатен дресинг с мед и горчица
1 супена лъжица ябълков оцет, 3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица мед, сол и пипер на вкус.
Салатен дресинг с лимон и тахан
Приготвя се от 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, 3 супени лъжици зехтин, 1 супена лъжица сусамов тахан, малко сол и пипер. Много е подходящ за салати, поръсени с ядки.
Любимата пролетна салата на Дженифър Анистън