Вкусовете на кремообразната бурата, соленото прошуто, сладките праскови и ароматния босилек се смесват в перфектен унисон в тази рецепта.
За онези вечери или обеди, в които искаме да приготвим нещо набързо, но все пак да бъде нещо вкусно, на което да се насладим с чаша розе – предлагаме ви тази салата.
В момента тече нейният сезон, когато прасковите са най-ароматни и дават най-богат вкус на рецептата. Не пропускайте да се възползвате и вие.
Летни диетични салати с малко калории и много витамини
За салатата ще ви трябват:
2 праскови
две шепи рукола
3-4 резена прошуто
1 бурата
зехтин
босилек
2 супени лъжици кедрови ядки (по желание)
За дресинга ще ви трябват:
3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици балсамов оцет
1 чаена лъжица мед
половин скилидка чесън
чили натрошено
Приготвяне:
За да направите дресинга, разбъркайте зехтина с оцета и меда, а след това добавете чилито и нарязания на ситно чесън.
Почистете и нарежете прасковите и ги запечете на предварително загрят грил тиган с малко зехтин, докато не се карамелизират и изпекат леко. След това можете да приготвите салатата, като първо за основа сложете руколата, босилека, след това прошутото, изпечените праскови и буратата, която можете да оставите цяла или да накъсате. Добавете дресинга и ядките, ако използвате такива. Сервирайте с прясно препечен хляб.