Летни диетични салати с малко калории и много витамини

Рецепти, вдъхновени от гръцката и италианската кухня

Летни диетични салати с малко калории и много витамини

3 рецепти, които смесват вкусовете на топлия сезон в полезна и вкусна комбинация.

Лятото е моментът за експериментиране и тестване на нова храна, затова ви призоваваме да излезете от рамките на познатото и да опитате тези нестандартни рецепти за летни салати.

Салата  с кускус и  череши

Летни диетични салати с малко калории и много витамини

Съставки за 2 порции:

  • 1 чаша кускус
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • 12 череши, разполовени и без костилка
  • 70 грама твърдо сирене
  • 20 грама орехи
  • 1 супена лъжиц. пчелен мед
  • 1 шепа нарязана мента
  • Сол пипер

Приготвяне:

В тенджера с 1½ чаша врящ зеленчуков бульон изсипете кускуса, свалете от котлона, покрийте и оставете за 5 минути, докато той поеме цялата течност. Нарежете сиренето на квадратчета и печете тиган с незалепващо покритие без олио за няколко минути, докато придобие лек цвят. Извадете и в същия тиган печете орехите с меда и карамелизирайте за 2-3 минути. В купа смесете всички съставки и разделете на 2 порции.

Салата с диня 

Летни диетични салати с малко калории и много витамини

Съставки за 2 порции:

За салатата:

  • 500 грама почистена диня
  • 2 чаши рукола
  • 15 грама кедрови ядки
  • 20 грама пармезан 

За дресинга:

  • 100 грама почистена диня
  • половин чаша рукола
  • 20 листа мента
  • 20 грама настърган пармезан
  • 20 грама кедрови ядки
  • 20 грама зехтин

Приготвяне:

Нарежете динята на парчета по ваш избор и разделете съставките на салатата на 2 чинии.

С пасатор или в блендер разбийте всички съставки за соса, за да получите консистенция, подобна на песто. Добавете го към двете салати и сервирайте.

Салата с пъпеш и прошуто 

Летни диетични салати с малко калории и много витамини

Съставки за 2 порции:

  • ½ пъпеш
  • ½ краставица
  • 100 грама извара
  • 2 тънки филийки прошуто
  • 20 грама орехи
  • Сол и пипер

Изпълнение:

Обелете пъпеша и го нарежете на купчета, а след него и краставицата. Добавете към тях орехите и изварата. В предварително загрята фурна на 210 градуса изпечете прошутото за 5-6 минути, докато се свари и стане хрупкаво. Сервирайте и гарнирайте с прошуто и добавете сол или черен пипер по желание.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

Кулинарен уикенд: Салата с пушена пъстърва и грейпфрут
Лесни рецепти01 АВГУСТ 2020

Кулинарен уикенд: Салата с пушена пъстърва и грейпфрут

Вечеря, вдъхновена от Гуинет Полтроу

Must Try: Грилована диня
Лесни рецепти19 ЮЛИ 2020

Must Try: Грилована диня

Необичайна рецепта, в която ще се влюбите

Диетична салата с рукола и ягоди
Лесни рецепти10 ЮНИ 2020

Диетична салата с рукола и ягоди

Здравословното също може да има страхотен вкус