Знаете ли защо вече почти всяка диета набляга на пълнозърнестите храни в менюто ни?
Отговорът е много прост и може да се обобщи така: те са чудесен източник на полезни фибри и бавни въглехидрати, ниацин, рибофлавин, витамин B и желязо.
Зърнените продукти са в основата на повечето кухни на различните култури. Днес се радваме на голямо разнообразие от пълнозърнести храни и заради качествата си те се превръщат в неразделна част от режима ни. Освен безбройните полезни вещества, които съдържат, те са бедни на мазнини, а когато ги хапваме в комбинация с варива или зеленчуци, получаваме сигурен източник на протеин за деня.
Сложните въглехидрати, на които са богати пълнозърнестите храни, се обработват в тялото ни много бавно.Това поддържа постоянно ниво на кръвната захар, което е най-добрият начин за спасение от пристъпите на “вълчи глад” и от преяждане, защото така за по-дълго време се чувстваме сити.
В последните години пълнозърнестите храни добиха голяма популярност и заради факта, че намаляват риска от различни сериозни заболявания. Според доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене съществуват изследвания. Съществуват данни, че при хора, които приемат три порции дневно пълнозърнести храни е намален риска от сърдечно-съдови заболявания от 25-36%, от мозъчен инсулт с 37% и от диабет тип II 21-27%. Сред храните източник на витамини и минерали е и Nestlé FITNESS®. Хрупкавият флейкс съдържа 7 витамина и минерала, сред които Калций и Желязо, фолиева киселина и други. Има ниско съдържание на мазнини (<1g за 30g порция и Nestlé FITNESS® с натурален вкус и плодове).
Важен факт е, че много от полезните качества на зърнените храни се губят при обработката при белите брашна, тъй като не се използва цялото зърно. В пълнозърнестите храни обаче се съдържат всички годни за консумация части на зърното, включително триците, зародиша и ендоспермата. Зърната могат да бъдат цели (непокътнати) или обработени, но всички компоненти на зърното трябва да са цели.
Пълнозърнестите от своя страна запазват тези качества, а нивото на полезни фибри остава високо. Лекарите препоръчват те да присъстват в поне едно от храненията ни през деня. Сред най-популярните се включват пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, елда, ръж, ечемик, овес, булгур, киноа.
В магазините вече се предлага голяма гама от пълнозърнести продукти и зърнени храни приготвени по различен начин.
Такъв е например готовият за консумация хрупкав флейкс Nestlé FITNESS® с четири различни вкуса – мед и бадеми, натурален, шоколад и с плодове, така че никак не е трудно да ги включим в менюто си.

Пълноценна закуска за заети хора
5 съвета за по-добър старт на деня
Има ли връзка между щастието и красивото тяло?