Здраве & Фитнес : Здраве12 СЕПТЕМВРИ 2018

Защо детоксът може да бъде вреден

Факти и отговори на въпроси, които сте си задавали по темата

Защо детоксът може да бъде вреден

Вероятно сте забелязали, че фразата: „Леле, колко много ядох този уикенд, нуждая се спешно от детокс!”,  е често срещана. Напоследък детоксът е толкова популярен, колкото бодибилдингът и безглутеновите продукти. Всички звезди са обсебени от този вид режим, всеки втори „инфлуенсър” в Instagram рекламира детокс продукти, а това определено повлиява на мнението на аудиторията.

Това, на което обаче често не обръщаме внимание е, че популярните здравословни съвети може да се окажат не чак толкова здравословни и не толкова подходящи за всички. А когато става въпрос за здраве, определено трява да се опираме до вярна информация.

Детоксикацията е необходима…но при определени случаи

Защо детоксът може да бъде вреден

Хората, които постоянно консумират алкохол, пушат цигари или ядат бързи храни, определено имат нужда от детокс. Тялото трябва да се пречисти от токсините, които така или иначе са навсякъде около нас. Разбира се, детоксът пак трябва да се прави от време на време, а не да бъде перманентен режим. Просто при подобен начин на живот се препоръчват подобни пречиствания.
В повечето случаи може да помогне просто спирането на алкохолните напитки и приемането на повече вода.

Как да разберем, че тялото ни има нужда от спешен детокс

Факт: тялото е естествена детоксикираща машина

Нашите органи сами „знаят” как да детоксикират. Черният дроб, бъбреците, стомашно-чревният тракт притежават пречистващи функции. Пречистващият сок няма да направи органите ви по-ефективни в изчистването на организма. Те ще продължават да извършват естествената си работа – със или без него. Освен това тялото ви ще изхвърли ненужното от себе си, а това, което предизвиквате с подобни детоксикиращи сокове, може да бъде излишно. Това е така, защото…

Повечето „детокси” са просто лоши диети

Защо детоксът може да бъде вреден

Не, не казваме, че не трябва да се ограничавате в нищо. Но често детоксикацията включва приемането на огромни количества плодов сок, а това се случва в продължение на дни. Съответно тялото приема и голямо количество захар, което обърква нивата на инсулин в тялото. Това може да се превърне в причина за акне, умора, глад и други видове дискомфорт. Затова, ако сте решили да опитате подобна диета с козметична цел, не се чудете защо ефектът е обратен.

Освен това, дори и детоксът ви да е лишен от захар, диетолозите са категорични, че няма научни доказателства за това, че пиенето на сокове от зеленчуци помага за отслабването или за изчистването на определени токсини. Всъщност, подлагайки се на такава диета, вие пропускате други важни вещества, необходими на тялото ви – мазнини и протеини например.

Експертите смятат, че много често детоксикацията после кара хората да ядат двойно повече, защото организмът им се опитва да компенсира липсите.

Контролираната детоксикация може да ви накара да се почувствате по-добре

Защо детоксът може да бъде вреден

Повтаряме – контролираната! Приемането на по-малко калории с плодове и зеленчуци спомага за по-доброто обработване от червата, коремът не е подут и се създава усещане за лекота. Но това не означава, че нивата на токсините са по-високи или по-ниски. Следователно – детоксикацията е необходима само в някои случаи. Ако ви кара да се чувствате добре, можете да се подлагате на подобни диети, но не е препоръчително нито да прекалявате, нито да се залъгвате, че това задължително ще помогне на тялото ви. Напротив, понякога, както виждаме, може дори да навреди.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Как звездите влизат във форма за пролетта?
Здраве23 НОЕМВРИ 2020

Йога за по-добър имунитет и детокс на тялото

Правете тази кратка програма сутрин, за да се освободите от ненужните токсини и мазнини

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си
Здраве19 НОЕМВРИ 2020

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Кампанията #BackToSport от Nike и защо е важна тя

Оставяме Black Friday настрана и се запътваме към Black FitDay в Pulse Fitness & Spa
Здраве18 НОЕМВРИ 2020

Оставяме Black Friday настрана и се запътваме към Black FitDay в Pulse Fitness & Spa

Тази година вместо в дрехи и вещи, инвестирайте в себе си и здравето си

Личен опит: как започнах да се храня здравословно
Здраве17 НОЕМВРИ 2020

Авокадо и зелен чай за по-добра концентрацията

Кои други храни подобряват концентрацията?