Страдате ли от уморени очи?

4 начина за бързо справяне с проблема

Слънчевите очила на лято 2019

С ежедневното взиране с часове в монитора на компютъра, телевизора и смартфона, очите силно се изморяват. А често и стават сухи и зачервени.

Оказва се, че проблемът със сухите очи си има медицинско название. Синдромът на “сухото око” или наричан от лекарите синдром на слъзната дисфункция е често срещан проблем.

В какво се изразява той?

Очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да се хидратират. Обикновено има две причини за сухи очи – повишено изпарение, което се среща по-често при млади хора и е повлияно от редица фактори като климатични условия, замърсяване, цигарен дим, климатици, компютърния екран и т.н., и понижена продукция на сълзи.

Обикновено зрението намалява и се замъглява. Появяват се парене и сърбеж с усещане сякаш имате нещо в окото. Очите са зачервени и често изпитвате невъзможност да поглеждате към силна светлина, както и страдате от главоболие. Ако се появи подобен проблем и при вас, не го пренебрегвайте, защото може да доведе до сериозни щети в зрението.

Страдате ли от уморени очи?

Ние ви препоръчваме на равни интервали от време да премествате погледа си в най-далечната точка на стаята или да гледате през прозореца. За да облекчите проблема, може да се доверите и на няколко естествени средства за защита.

Зелен чай

Сварете си една чаена лъжица зелен чай за пет минути. След това го сложете в хладилника, за да се охлади. В изстудената течност топнете две топки от памук и изстискайте колкото да не тече. Поставете ги върху клепачите за около минута. След това накиснете памука отново и наложете очите втори път. Това ще овлажни очите. Ако го правите всеки ден, ще забравите за сухите очи.

Синапено масло

Синапеното масло се справя със сухотата в очите доста бързо. Изберете си бутилчица с тясно гърло. Когато усетите дразнене в очите, махнете капачката и вдишайте миризмата на синапа. Очите ви ще се насълзят веднага. Възможно е да използвате синапеното масло директно върху очите. За целта трябва да си набавите висококачествено масло. С чисти ръце нанесете малко от маслото по краищата на очите и затворете очи – ще ви потекат сълзи.

Страдате ли от уморени очи?

Глицерин

Качественият глицерин ще овлажни очите. Може да си го набавите от аптеките. Нанесете го по клепача. Използван през ден, глицеринът ще възстанови водния баланс на очите.

Вода и лавандулово масло

Вземете купа с топла вода, капнете в нея 2-3 капки масло от лавандула и ги смесете добре. Използвайте водата с лавандула, за да си миете очите всеки ден.

Възползвайте се от натуралните средства за успокояване на очите, но ако те ме помогнат, не се колебайте да се консултирате с лекар.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Грешките, които допускаме, когато се храним здравословно
Здраве29 СЕПТЕМВРИ 2020

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?
Здраве20 СЕПТЕМВРИ 2020

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Направете най-важното хранене за деня още по-полезно

Благодаря, не! Как да откажете храна?
Здраве15 СЕПТЕМВРИ 2020

Екологично съобразната диета - единственият "хранителен режим", който всеки трябва да спазва

Подходяща и жизненоважна за всеки един човек по света

Защо се разболяваме толкова често?
Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри