Направете работното си място по-комфортно и здравословно

7 съвета, чрез които ще подобрите обстановката 

Възможно ли е работното място да ви разболява?

По-голямата част от деня си прекарваме именно в офиса на бюро, което трябва да е възможно най-удобно и чисто. Прах, бактерии, лоша вентилация, неудобна поза на тялото и часовете, прекарани пред компютъра, отслабват имунната система неимоверно. 
И въпреки че може да нямате голям избор за мястото на бюрото си или модела на стола, на който седите поне 8 часа дневно, можете да се опитате да направите работното си място възможно най-комфортно и подходящо за работа. Има няколко прости тайни, които ще ви помогнат за това. 

Пазете го чисто. Минаването за прах е наложително занимание, и то поне веднъж в седмицата. За бюрото ви не са подходящи прекалено силните препарати, затова малко готварска сода, разтворена във вода и няколко капки оцет ще ви свършат работа. Не забравяйте да миете ръцете си, след като сте почистили. 

Проветрявайте редовно.
Чистият въздух е много важен, тъй като липсата му ни кара да се чувстваме замаяни, да ни се доспива и да нямаме енергия за работа. Отваряйте прозореца, докато сте в обедна почивка или сте отишли за чаша кафе. 10 мин. са напълно достатъчни, за да усетите стаята освежена.

Носете си храна от вкъщи. Работата на бюро често ни кара да ядем повече от обикновено – винаги имаме нещо за хрупане, което води до пренасищане на тялото ни с консерванти, сол и мазнини. Ако и вие сте от хората, които не могат да не хапват между основните хранения, носете си плодове и ядки от вкъщи, вместо да си купувате тестени изделия и бързи храни от близките магазини. В противен случай килограмите се трупат неусетно.  

Не претрупвайте декорацията.
Бюрото ви трябва да е в по-голямата си част свободно, за да може да се чисти по-лесно. Не прекалявайте с различните видове декорации, които само събират прах и правят работната ви площ да изглежда неподредена, тъй като според учените, това ни прави разсеяни и без желание за работа. 
Добавете растения. Те са най-добрите ви приятели за офиса, защото като оставим настрана факта, че го разкрасяват, действат като пречиствател на въздуха. Изберете такива, които са известни с това свое качество, като драцена, лилии, бръшлян и папрат. 

Разхождайте се редовно. Вероятно ви е омръзнало да четете, че на всеки час трябва да си правите почивка от компютъра, заради здравето на очите, но това важи и за здравето на цялото ви тяло. Разтъпчете краката си, разтегнете мускулите в ръцете и опънете гръбнака, за да не страдате от схващания и подути крайници в края на деня.

Персонализирайте мястото. Както вече казахме, не трябва да прекалявате с украшенията по бюрото, но някой сувенир, снимка на семейството и любимата ви чаша за кафе са абсолютно достатъчни, за да направят мястото ви по-комфортно и да се чувствате като у дома си. 

8 правила за първия ден на нова работа
Време ли е за смяна на кариерата?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави

Здраве19 МАРТ 2020

Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

Разглеждаме подробно всичко за витамин А, В, С, D, Е и К