Може ли щастието да засилва метаболизма?

Ето каква е неочакваната връзка между емоциите и килограмите ни

От години учените спекулират дали има връзка между хормона на щастието, серотонин, и начина, по който тялото ни изгаря мазнините.

Оказва се, че в това тяхно твърдение има солидна доза истина, подкрепена от едно изследване на The Scripps Research Institute. След редица експерименти, проведени върху кръгли червеи, чийто мозък произвежда подобни “сигнализиращи молекули”, подобно на човешките, учените откриват едно любопитно действие на хормона Flip 7. Когато сме щастливи, той задвижва рецептори в стомаха ни, които започват да преобразуват мазнините в енергия. 

Въпросният хормон Flip 7 се отделя, когато мозъкът ни произвежда серотонин, вследствие на някакво приятно занимание. “Това е класическа наука, която открива ключа към интересна мистерия. Беше важен момент за нас,” казва Суприя Сринивасан от Science Daily.

a21206bf08bb463c137bee846883f66f

По-интересната новина е че хормонът стимулира метаболизма ни, без значение с какво се храним. С други думи, положителният ефект на Flip 7 върху обработката на веществата е един и същ, независимо от това дали спазваме, или не спазваме диета. Единственото, което трябва да напрвавим, е да стимулираме производството на серотонин в мозъка.

Преди учените да могат да разберат напълно ефекта на Flip 7 върху хората, ще бъдат направени още доста изследвания. Това обаче не пречи още от сега да замените прекалено строгите диети с малко повече щастие.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ФЕВРУАРИ 2020

Важно! Намалете употребата на сух шампоан

Историята на Никол Бакстър от Белфаст стана вирална, след като жената сподели какво е причинил на скалпа й сухият шампоан

Здраве19 ФЕВРУАРИ 2020

5 начина да се заредим с енергия и тонус сутрин

Няколко нетрадиционни начина да направим сутрешната си рутина по-ползотворна

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка