Може ли щастието да засилва метаболизма?

Ето каква е неочакваната връзка между емоциите и килограмите ни

От години учените спекулират дали има връзка между хормона на щастието, серотонин, и начина, по който тялото ни изгаря мазнините.

Оказва се, че в това тяхно твърдение има солидна доза истина, подкрепена от едно изследване на The Scripps Research Institute. След редица експерименти, проведени върху кръгли червеи, чийто мозък произвежда подобни “сигнализиращи молекули”, подобно на човешките, учените откриват едно любопитно действие на хормона Flip 7. Когато сме щастливи, той задвижва рецептори в стомаха ни, които започват да преобразуват мазнините в енергия. 

Въпросният хормон Flip 7 се отделя, когато мозъкът ни произвежда серотонин, вследствие на някакво приятно занимание. “Това е класическа наука, която открива ключа към интересна мистерия. Беше важен момент за нас,” казва Суприя Сринивасан от Science Daily.

a21206bf08bb463c137bee846883f66f

По-интересната новина е че хормонът стимулира метаболизма ни, без значение с какво се храним. С други думи, положителният ефект на Flip 7 върху обработката на веществата е един и същ, независимо от това дали спазваме, или не спазваме диета. Единственото, което трябва да напрвавим, е да стимулираме производството на серотонин в мозъка.

Преди учените да могат да разберат напълно ефекта на Flip 7 върху хората, ще бъдат направени още доста изследвания. Това обаче не пречи още от сега да замените прекалено строгите диети с малко повече щастие.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Енергийно зареждане в началото на новия сезон

Не падайте в плен на есенната умора - можете да се предпазите с тези няколко стъпки

Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2019

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден

Кои добавки да не забравяме и защо да наблегнем на тежестите

Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2019

Има ли връзка между щастието и красивото тяло?

Сбогувайте се едновременно със стреса и излишните килограми