Ключът към по-добра продуктивност се крие в… тишината?

Ще се изненадате как действа тя на мозъка ни

Ключът към по-добра продуктивност се крие в... тишината?

Знаете ли, че проблемите с паметта и съсредоточеността не се отнасят само за възрастните хора, а могат да започнат още от 30-тата ви година?

Напоследък те са обект на редица изследвания, чрез които учените се опитват да открият начин да запазим бързия си и бистър ум за по-дълго време. От тях пък произлизат редица упражнения, игри и дори приложения за мобилни телефони, които “тренират” мозъка и обещават да подобрят концентрацията и продуктивността на работещите хора. Оказва се обаче, че вместо да губим време с тези модерни решения, можем да направим нещо много по-просто и в пъти по-ефикасно.

Според ново проучване на учените от университета Duke в САЩ, тишината може да подобри паметта ни и да ни направи много по-съсредоточени.

Изследователят и биолог Имке Кристе, заедно с останалите учени в изследването, наблюдвали поведението на лабораторни мишки, за да могат да разберат какво е точното влияние на звука върху мозъка ни. След като подложили четири различни групи мишки на различни аудио симулации, те проучили техните физически състояния. Групите, които били изложени на музика, звуци, издавани от малките им и бял шум, имали непосредствена реакция. Групата, оставена на тишина, която в началото била контролна група, показала най-съществен резултат.

ecfaaaca80695329c1fc5078c911acc5

Изследването показва, че два часа тишина на ден спомагат за произвеждането на клетки в зона от мозъка, наречена хипокампус или регионът, отговорен за спомените или сетивата. Кристе очаквала този резултат да се появи в групата, изложена на звуци и по-специално музика, а не в тази на тишина. Именно абсолютното отсъствие на звуци, което се възприело от организма като неестествено, провокирало високите нива на чувствителност на тази зона в мозъка.

Изводът е много прост – когато се окаже, че до такава степен сме свикнали с външни стимули през цялото време на денонощието, малко тишина и спокойствие могат да направят чудеса за ума ни. Представете си го като разходка в средата на деня или просто чаша чай или кафе, изпити в абсолютно спокойствие, които могат да се превърнат в скритото ви оръжие за повече продуктивност.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Вашата причина да обичате есента, според зодията ви
Здраве17 ОКТОМВРИ 2020

Витамините, които са ни нужни през есента

Слабите и цепещи се нокти през есента ще предотвратим с Витамин С

Защо лекарите препоръчват да увеличим приема на цинк в грипния сезон
Здраве15 ОКТОМВРИ 2020

Защо лекарите препоръчват да увеличим приема на цинк в грипния сезон

Той е един от задължителните елементи за борба с грипа и вирусите

10 причини да обичаме виното
Здраве13 ОКТОМВРИ 2020

10 причини да обичаме виното

Ако все още се чудите, ето ви няколко подходящи причини

7 неща, които трябва да включите в диетата си, за да преборите есенната умора
Здраве10 ОКТОМВРИ 2020

7 неща, които трябва да включите в диетата си, за да преборите есенната умора

Витамин С, желязо и магнезий са ключови за справянето с проблемите през този сезон