Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота

5 причини да включите летния плод в диетата си

Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота

Не е случаен съветът на експертите да се стараем да ядем предимно сезонни храни.

Кралица Елизабет II например е на 94 години, в блестящо здраве и с бодър дух, а Нейно Величество има основно правило по отношение на своя хранителен режим – винаги да консумира плодовете и зеленчуците на съответния сезон.

И тъй като сме в разгара на лятото, официално е сезонът на вкусните, но и невероятно полезни плодове, като кайсиите. Ето няколко интересни факта за тях, които доказват, че през горещите дни е страхотно за организма ни да наблягаме на тези благодатни оранжеви плодове.

Полезни са за доброто зрение

Благодарение на съдържащите се в тях каротеноиди, кайсиите добиват ярък цвят, а когато ги консумираме, те са в състояние да благоприятстват здравето на очите ви. Активните съставки в този плод предотвратяват окислителните процеси в клетките и забавят възрастовите изменения в очите.

Мощни антиоксиданти

Кайсиите притежават необичаен заряд от антиоксиданти, осигуряващи сигурна защита на клетките, които биват атакувани непрекъснато от свободните радикали. Плодовете с наситен цвят са богати на бета каротин, витамини А, С и Е, както и на флавоноиди. А този арсенал от антиоксидантни съставки предотвратява възпалителните процеси, укрепва имунната система и забавя процеса на стареене.

Здрав стомах

Страшно много хора се борят с проблеми с храносмилането. Кайсиите са плодове, които обаче могат да повлияят пряко на общото здраве на организма и конкретно на стомаха. Те съдържат два вида фибри – разтворими и неразтворими. Първият вид поддържа правилната киселинност в стомаха, контролирайки кръвната захар и холестерола. Неразтворимите фибри пък подобряват перисталтиката и поддържат полезните бактерии.

Кайсиите са вълшебният летен плод за здраве и красота

Красива кожа

Както споменахме по-горе, витамините А, С и Е са изключително важни, а кайсиите са богати на тях. Но тези витамини имат сложен ефект върху кожата – в комбинация те съумяват да я подхранят и овлажнят отвътре. Ако похапвате често кайсии, със сигурност ще допринесете за еластичността и здравословния блясък на кожата си. Освен това, както е известно, витамините А и Е са ключови за здравето на ноктите и косата, които имат особена нужда от „витаминозна подкрепа“ през лятото, тъй като и те са атакувани безпощадно от слънцето.

Източници на минерали

Кайсиите са отличен източник на калий, а този минерал е необходим на организма за редица важни функции – например за правилната работа на централната нервна система, както и тази на мозъка. Недостигът на калий уврежда паметта, води до повишена умора и съответно по-ниска работоспособност. В тези вкусни плодове има съдържание и на магнезий и фосфор, за които също тялото ви ще ви бъде благодарно.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Beach Diary: Банските на Емили Ратайковски
Здраве05 АВГУСТ 2020

Бием летните жеги с напитки на гладно

Шест идеи за разхлаждащи напитки

5 здравословни навика, които пречат
Здраве29 ЮЛИ 2020

Забавя ли ограничението на калориите стареенето? Ето какво казват експертите.

Последни проучвания твърдят, че ако намалим калориите можем да удължим живота си наполовина

Трябва ли да си водим дневници за храненето?
Здраве20 ЮЛИ 2020

Суперхраните, които всяка жена над 40 трябва да консумира

Включете тези храни в менюто си веднага след 40-ия рожден ден

Готов ли е организмът ви за есента?
Здраве16 ЮЛИ 2020

Системата, която ще ви помогне да се справите с умората

Опитен психолог и психотерапевт ни подсказва как да се погрижим за здравето на ума и тялото си