Хормоните ли са виновни за напълняването ви

Това ще ви помогне да разберете как да промените нещата

Изведнъж сте започнали да напълнявате, но нямате никаква идея на какво се дължи това? Ако не сте започнали да похапвате през нощта и продължавате да спортувате, както досега, “виновник” за трупането на килограми може да са хормоните.

В това обаче дори лекар няма как да е сигурен, без да е провел специално изследване. Експертите д-р Соухри Роуд и д-р Фариха Амбър Садик от Clinic Marion Gluck, разкриват защо хормоните причиняват наддаване на теглото, за какви признаци да внимавате и как да се предпазите от подобно наддаване на килограмите.

Какво трябва да знаят за здравето момичетата на 20, 30 и 40 г.

Кои хормони причиняват напълняване?
Нивата на хормоните се променят през целия ни живот и това може да доведе до различни промени при някои хора. “В предменопаузата и/или по време на менопаузата, жените откриват, че по-лесно трупват килограми или задържат вода, което води до подуване”, обяснява д-р Садик. Подобно задържане на вода се наблюдава във втората половина на месечния ни цикъл, заради объркване на хормоните. Тогава се забелязва не само подуване, но и покачване на теглото. Ето какво влияние оказват:

Естроген: Когато този хормон е в по-големи нива в женския организъм, това може да доведе до увеличаване на теглото в областта на корема и бедрата.

Кортизол: Свързан е с повишаване на апетита, глада за сладко и напълняване в областта на корема. Интересното е, че начина, по който хората се справят със стреса също може да повлияе на действието на надбъбречната жлеза и как се разпределят мазнините в тялото.

Как да укротим хормоните на глада?

Инсулин: Както знаем, той контролира кръвната захар. Ако ядем твърде много захар, това бързо може да се превърне в телесна мазнина. Прекомерният прием на захар чрез сладкиши, алкохол и дори повечко плодове може да доведе до проблеми с инсулина. Това води до инсулинова резистентност, при която инсулинът не успява да регулира нивата на глюкозата в кръвта и се получава увеличаване на теглото.

Лептин: Това е хормонът, който “ни казва” кога да спрем да ядем и че сме сити. Той подпомага за регулирането на енергийния баланс. Ако обаче хапваме повечко нездравословни храни, съдържащи захар, това може да доведе до намалена чувствителност на мозъка към лептина, което на свой ред означава, че се нарушава усещането за ситост и започваме да пълнеем.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване