Здраве & Фитнес : Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2016

Да поговорим за замразяването на яйцеклетки

Ако не планирате да станете майка преди 35, ето какво е добре да знаете

Ако сте на определена възраст (т.е. на 30 години или повече), шансовете гинекологът ви и хората около вас да ви побъркват по въпроса със забременяването, са огромни.

Без значение каква е причината да бавим този момент (дали заради кариера, за това, че нямаме подходящ партньор или просто не сме готови да станем майки), трябва да помислим за биологичния си часовник. Все по-разпространен метод е замразяването на яйцеклетки, който позволява на жената да запази плодовитостта си за по-късен период. Но какво трябва да знаем за този метод?

Какво представлява замразяване на яйцеклетки?
Замразяването е метод за съхранение на тъкани и клетки за продължителен период от време в течен азот, докато жената е готова да има бебе. Когато дойде момента, яйцеклетките се размразяват, оплождат и се имплантират в матката като ембриони, а процесът се нарича ин витро оплождане (IVF). Въпреки че в началото на прилагане на този процес (през 1986 г. в САЩ) да се е считало, че има ниска успеваемост, то експертите от Американския колеж по акушерство и гинекология посочват, че този метод е подходящ за дами, изправени пред безплодие в резултат на химиотерапия или други лъчеви терапии. Препоръчително е пациентите да бъдат добре информирани както за ефикасността на този метод, така и за рисковете, както и за алтернативите”.

1

Защо трябва да изберете този метод?
“Замразяването на яйцеклетките първоначално е използвано, за да се помогне на жени с рак и други заболявания, които могат да доведат до ранна менопауза”, казва д-р Мишел Хакакха, сертифициран акушер и гинеколог от Лос Анджелис. “В днешно време много жени го използват, за да забавят раждането поради късън брак, продължаващо обучение, развиване на кариера, и т.н.” Oтлагането на бебето може да доведе до ползи за децата и майките , но може да се окаже проблематично. “Фертилността при повечето жени започва да намалява около 35 години и шансовете стават още по-малки около 40-те”, казва д-р Хакакха. “Така че замръзяването на яйцеклетки е нещо, за което трябва да се помисли.” Това е добър вариант и ако искате да имате голямо семейство и планирате няколко деца.

На каква възраст трябва да го сторите?
Въпреки, че яйчниковият резерв обикновено започват да намалява около 35-годишна възраст, лекарите съветват жените да замразяват яйцеклетките си по-рано, ако това е възможно. “Идеалното време за това е в края на 20-те години или в началото на 30-те”, казва д-р Хакакха. “На 35-годишна възраст, 65% от яйцеклетките на жената са генетично балансирани”, казва д-р Дансър. “Тази цифра спада всяка година до навършване на 40-те”. Д-р Дансър предупреждава, че при някои жени яйчниковият резерв намалява дори преди да навършат 35.

2

Какво представялва процедурата?
Πpoцeдypaтa зaпoчвa c пpилaгaнe нa oпpeдeлeни мeдиĸaмeнти, няĸoи oт ĸoитo ca пoд фopмaтa нa инжeĸции. Цeлтa нa тeзи мeдиĸaмeнти e cтимyлиpaнe нa яйчницитe зa paзвитиe нa пo-гoлям бpoй фoлиĸyли и cъoтвeтнo – нa пoвeчe яйцeĸлeтĸи в eдин мeнcтpyaлeн циĸъл. Teзи лeĸapcтвeни пpeпapaти щe пpиeмaтe oпpeдeлeнo вpeмe – cpeднo oĸoлo 10 дни. Πpeз тoвa вpeмe щe ви ce пpaвят няĸoлĸoĸpaтни ĸpъвни изcлeдвaния и yлтpaзвyĸoви пpeглeди, зa дa ce ĸoнтpoлиpa cтимyлaциятa нa яйчницитe. Tpябвa дa ce пoдчepтae, чe ĸoнтpoлиpaнaтa cтимyлaция нe нocи pиcĸ зa вaшeтo здpaвe. Πpoцeдypaтa зaвъpшвa c фoлиĸyлapнa пyнĸция, пpи ĸoятo ce извaждaт яйцeĸлeтĸитe. Πyнĸциятa e мнoгo ĸpaтĸa – oбиĸнoвeнo 10-15 минyти и e нaпълнo бeзбoлeзнeнa.

Какви са рисковете?
Д-р Дансър и д-р Хакакха уверяват, че замразяването на яйцеклетки по никакъв начин не представлява заплаха за възможността за естествено зачеване. Едно от другите притеснения на дамите са хормоналните инжекции. Специалистите са категорични, че лекарствата са безопасни. Има няколко нежелани реакции след процедурата, като увеличаване на теглото, подуване на корема, промени в настроението и акне. Това обаче е само временно. Има обаче риск от синдром на яйчниковата хиперстимулация (OHSS). Той може да бъде класифициран като лек, умерен или тежък по симптоми и знаци. Болшинството от жените има лека или умерена форма на синдрома и винаги се намалява в рамките на няколко дни освен ако не е настъпила бременност, което може да забави възстановяването. Пациентите могат да се оплакват от болка, чувство на подпухналост и леко абдоминално отичане. При малка част от жените, степента на дискомфорт може да бъде напълно ясно изразена.В някои случаи се образуват кисти в яйчниците (яйчникови кисти) и течността да се натрупа в абдоминалната кухина причинявайки дискомфорт.
Накрая, д-р Хакакха напомня още нещо: “Нека да не забравяме и за емоционалните рисковете от замразяването на яйцеклетките. То може да осигури фалшива надежда за жените”.

3

Как се получава бебето?
Бременност се постига чрез ин витро оплождане. Д-р Хакакха според изследванията, 46,4% от всички бебета, родени чрез този метод са близнаци, тризнаци. Успеваемостта на зачеването също зависи от възрастта. Каквото и да си говорим, момичета, оакзва се, че биологичният часовник тиктака безмилостно. През 2013 г., едва 40% от ин витро зачеването води до забременяване при жените на възраст под 35. В същото време, само 4,2% е довело до забременяване при жените над 42 г.

Какви са разходите?
To е една доста скъпа процедура. В чуждбина замразяването на айцеклетки варира между 7 и 10 000 долара, като за сърнанението отделно се плаща от 500 до 800 долара на година.
В България, този метод все още не е популярен. Повечето жени не разчитат на замразяване на яйцеклетки за своето бъдещо забременяване. Замразяването на яйцеклетки (10 броя и повече) струва над 1000 лева, като отделно пациентите трябва да платят за размразяване на яйцеклетки, лекарства и за ин витро процедура.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве08 ДЕКЕМВРИ 2019

Удивителните промени, които настъпват в тялото ни след 8 часа сън

Прочетете това и ще се замислите сериозно дали си струва да плащате високата цена на недоспиването

Здраве07 ДЕКЕМВРИ 2019

Да се предпазим от напълняване по време на менопаузата

С този хранителен режим ще активирате метаболизма си и ще сте спокойни, че тялото ви получава всички нужни хранителни вещества

Здраве05 ДЕКЕМВРИ 2019

Пет от най-полезните и пет от най-вредните видове риба

Кои видове риба да подберем за празничната вечеря и кои да държим далеч от кухнята си?