Здраве & Фитнес : Здраве18 ОКТОМВРИ 2018

Болестта на Джиджи Хадид, София Вергара и Кели Кларксън

Звездите откровно за едно заболяване, от което страдат 10% от населението

Джиджи Хадид. Топ моделът признава, че страда от болестта на Хашимото и именно това е била причината в началото на кариерата й (когато е на 17) тялото да изглежда по-пълно от колкото е сега. Джиджи обяснява, че е задържала много вода, но към днешна дата се лекува и симптомите са намалели драстично.

София Вергара. Когато е на 28 години, актрисата е принудена да се оперира за премахване на цялата щитовидна жлеза, тъй като са й открили рак на жлезата. Въпреки че тогава е с малко дете и е много уплашена, София се образова по темата и взима нужните мерки.

Кели Кларксън. Певицата, която отслабна драстично, признава, че са й открили заболяване на щитовидната жлеза (най-вероятно хиперфункция) и след като е взела нужните медикаменти и е променила диетата си според заболяването, просто се е отървала бързо от излишните килограми.

Сиа. Тя е премахнала изцяло щитовидната си жлеза, поради това, че е имала сериозни проблеми с нея, свързани основно с нервни изблици и лошо настроение, които са изчезнали след като тя се оперира.

Леона Люис. Певицата е открила, че страда от болестта на Хашимото като е забелязала, че по време на участия се уморява твърде много. Тя опитва с лекарства и диета, докато не изследва жлезата си и не взима необходимите мерки, за да се възстанови.

Джина Родригез. Актрисата е диагностицирана с хипофункция още в колежа, а миналата година са й открили и болестта на Хашимото. Дълго време тя е вярвала, че просто е родена пълничка и това не може да се промени... поне докато не започва да лекува заболяването си.

Миси Елиът. Певицата е открила, че страда от базедова болест докато шофира и внезапно губи контрол над мускулите си, а нервната й система просто отказва. С правилните медикаменти обаче, тя успява да контролира болестта и симптомите й.

Моли Симс. Актрисата и певица признава, че по време на бременността й качва удивителните 38 кг именно заради проблем с щитовидната жлеза. Когато Моли се е оплаквала от умора, всички са я успокоявали, че тъй като е бременна, това е нормално. Четири месеца по-късно е диагностицирана с хипофункция.

Зоуи Салдана. Актрисата страда от хиперфункция на щитовидната жлеза и болестта на Хашимото. Интересно е, че майка й е страдала от Хашимото и затова актрисата се е изследвала още на 17 години и веднага е взела мерки.

Джени Молън. Актрисата се събужда една сутрин с буца в гърлото и след множество изследвания е установено, че страда от базедова болест. Както сама признава, това се случва често при скоро раждали жени.

И за всичко е виновна една малка жлеза…

Става дума за заболяванията на щитовидната жлеза, които засягат 10% от населението в световен мащаб, което не изключва и звездите.

Щитовидната жлеза е една от най-малките жлези в човешкото тяло, а изпълнява една от най-важните роли, свързани с правилното функциониране на организма. Тя произвежда хормоните тироксин и калцитонин, които са отговорни за метаболизма, растежа и развитието ни.

Страдате ли от хормонален дисбаланс?

Много често обаче не обръщаме внимание на щитовидната си жлеза и пренебрегваме сигналите, че тя не функционира правилно. Най-честите заболявания на тази жлеза са: хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, болестта на Хашимото и появата на гуша.

Всички тези заболявания показват, че щитовидната жлеза произвежда или твърде малко, или тъврде много хормони и това пречи на организма да работи правилно. Симптомите, характерни за тези заболявания са: внезапно качване/сваляне на килограми, бърза умора, обилно окосмяване или засилен косопад, нередовна менструация, дискомфорт при преглъщане и т.н.

Събрахме историите на 10 звезди, които страдат от заболяване на щитовидната жлеза и открито говорят за своите проблеми.

Сред тях са топ моделът Джиджи Хадид, певицата Кели Кларксън, актрисата София Вергара, както и музикалните сензации Леона Люис и Сиа, и още много.

Разгледайте галерията и прочетете как звездите се справят с борбата с щитовидната жлеза.

Снимки: Profimedia

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка

Здраве08 ФЕВРУАРИ 2020

Забравете за безсънието с помощта на... розов шум

Вероятно сте чували за белия шум, но той дори не е най-ефективният начин да се преборим с безсънието

Здраве07 ФЕВРУАРИ 2020

Витамин B6, калий и магнезий помагат при задържане на вода

Ето как да разпознаете състоянието, как да си помогнете сами и кога е нужно да се консултирате с лекар