Здраве & Фитнес : Здраве18 ОКТОМВРИ 2018

Болестта на Джиджи Хадид, София Вергара и Кели Кларксън

Звездите откровно за едно заболяване, от което страдат 10% от населението

Джиджи Хадид. Топ моделът признава, че страда от болестта на Хашимото и именно това е била причината в началото на кариерата й (когато е на 17) тялото да изглежда по-пълно от колкото е сега. Джиджи обяснява, че е задържала много вода, но към днешна дата се лекува и симптомите са намалели драстично.

София Вергара. Когато е на 28 години, актрисата е принудена да се оперира за премахване на цялата щитовидна жлеза, тъй като са й открили рак на жлезата. Въпреки че тогава е с малко дете и е много уплашена, София се образова по темата и взима нужните мерки.

Кели Кларксън. Певицата, която отслабна драстично, признава, че са й открили заболяване на щитовидната жлеза (най-вероятно хиперфункция) и след като е взела нужните медикаменти и е променила диетата си според заболяването, просто се е отървала бързо от излишните килограми.

Сиа. Тя е премахнала изцяло щитовидната си жлеза, поради това, че е имала сериозни проблеми с нея, свързани основно с нервни изблици и лошо настроение, които са изчезнали след като тя се оперира.

Леона Люис. Певицата е открила, че страда от болестта на Хашимото като е забелязала, че по време на участия се уморява твърде много. Тя опитва с лекарства и диета, докато не изследва жлезата си и не взима необходимите мерки, за да се възстанови.

Джина Родригез. Актрисата е диагностицирана с хипофункция още в колежа, а миналата година са й открили и болестта на Хашимото. Дълго време тя е вярвала, че просто е родена пълничка и това не може да се промени... поне докато не започва да лекува заболяването си.

Миси Елиът. Певицата е открила, че страда от базедова болест докато шофира и внезапно губи контрол над мускулите си, а нервната й система просто отказва. С правилните медикаменти обаче, тя успява да контролира болестта и симптомите й.

Моли Симс. Актрисата и певица признава, че по време на бременността й качва удивителните 38 кг именно заради проблем с щитовидната жлеза. Когато Моли се е оплаквала от умора, всички са я успокоявали, че тъй като е бременна, това е нормално. Четири месеца по-късно е диагностицирана с хипофункция.

Зоуи Салдана. Актрисата страда от хиперфункция на щитовидната жлеза и болестта на Хашимото. Интересно е, че майка й е страдала от Хашимото и затова актрисата се е изследвала още на 17 години и веднага е взела мерки.

Джени Молън. Актрисата се събужда една сутрин с буца в гърлото и след множество изследвания е установено, че страда от базедова болест. Както сама признава, това се случва често при скоро раждали жени.

И за всичко е виновна една малка жлеза…

Става дума за заболяванията на щитовидната жлеза, които засягат 10% от населението в световен мащаб, което не изключва и звездите.

Щитовидната жлеза е една от най-малките жлези в човешкото тяло, а изпълнява една от най-важните роли, свързани с правилното функциониране на организма. Тя произвежда хормоните тироксин и калцитонин, които са отговорни за метаболизма, растежа и развитието ни.

Страдате ли от хормонален дисбаланс?

Много често обаче не обръщаме внимание на щитовидната си жлеза и пренебрегваме сигналите, че тя не функционира правилно. Най-честите заболявания на тази жлеза са: хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, болестта на Хашимото и появата на гуша.

Всички тези заболявания показват, че щитовидната жлеза произвежда или твърде малко, или тъврде много хормони и това пречи на организма да работи правилно. Симптомите, характерни за тези заболявания са: внезапно качване/сваляне на килограми, бърза умора, обилно окосмяване или засилен косопад, нередовна менструация, дискомфорт при преглъщане и т.н.

Събрахме историите на 10 звезди, които страдат от заболяване на щитовидната жлеза и открито говорят за своите проблеми.

Сред тях са топ моделът Джиджи Хадид, певицата Кели Кларксън, актрисата София Вергара, както и музикалните сензации Леона Люис и Сиа, и още много.

Разгледайте галерията и прочетете как звездите се справят с борбата с щитовидната жлеза.

Снимки: Profimedia

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве19 МАЙ 2019

10 причини да изпиете една чаша вино тази вечер

Ако все още се чудите, ето ви няколко подходящи причини

Здраве17 МАЙ 2019

Имаме 4 вида химикали в кръвта си заради слънцезащитата

Това показва проучване от унивеситета в Сан Франсиско

Здраве07 МАЙ 2019

Най-вредните храни в света

Какво трябва да знаем за транс-мазнините, за храните с огромно количество захар и други

Здраве03 МАЙ 2019

Какво е матчата и защо да я включим към латето си?

Ето защо да включите напитката в деня си