Здраве & Фитнес : Здраве14 ОКТОМВРИ 2015

6 навика, които увеличават риска от рак на гърдата

Недейте да работите до късно + още важни съвети

6 навика, които увеличават риска от рак на гърдата

Добре познат факт е, че гените, хормоните и начинът на живот влияят върху риска за поява на рак на гърдата.

Здравословнто хранене и упражненията предотвратяват наддаването на тегло, и по този начин, компенсират риска от заболяването. Въпреки това, съществуват няколко прости навика от пиенето на алкохол до работенето до късно, които действително могат да доведат до рак на гърдата.

Ракът на гърдата е вторият най-често срещан при жените рак, след рака на кожата. Учените обаче са категорични. Според доклад на американски учени, с 40 % намалява рискът от рак на гърдата, когато една жена поддържа нормално телесно тегло, кърми и рядко консумира алкохол. Докладът обхваща 81 нови изследвания, изучаващи връзките между начина на живот и заболяването от рак и показва, че 70 000 случая на рак на гърдата всяка година в САЩ могат да бъдат предотвратени. “Сега сме по-уверени от всякога, че поддържането на здравословно тегло, физическата активност и ограничаването на употребата на алкохол в едни средно допустими количества, значително редуцират риска от заболяване”, споделя д-р Мартин Уйсмен от Американския институт за изследване на рака, ръководител на изследването.

Запознайте се със 7 фактора, които според науката увеличават риска на една жена да заболее.

Не кърмите

Изборът на това дали една млада майка ще кърми или не е личен, но жените, които решават да не го правят, са изправени пред по-висок риск от рак на гърдата. Колкото по-дълго една жена кърми (около година), рискът е по-нискък в сравнение с тези, които никога или за кратко са кърмили (до 10 месеца). Едно по-ново изследване, публикувано в списанието на Националния институт за рак предоставя допълнителни доказателства, че кърменето може да намали риска от рак на гърдата. Кърмещите жени са имали 30% по-нисък риск да заболеят и около 28% по-малък риск от смърт от рак на гърдата.

Пиете противозачатъчни

Естрогенът в противозачатъчните таблетки са ефективни при предпазване от нежелана бременност, но той може да доведе до по-висок риск от рак на гърдата. Високите дози от хормона в кръвта може да доведе до свръхстимулиране на клетките в тъканите на гърдите. В едно проучване от 2014 година, публикувано в списание Cancer Research, показва, че висока доза естроген (50 микрограма или повече) в противозачатъчните хапчета води до повишен риск от болестта при младите жени, а таблетките с ниска доза естроген (20 микрограма) – не.

Научете още на стр. ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Пийте витамините си сутрин за максимален ефект
Здраве18 ЯНУАРИ 2021

Пийте витамините си сутрин за максимален ефект

Учените разкриват няколко трика, с които да увеличим ползите от витамините

Защо тялото ни се нуждае от селен?
Здраве13 ЯНУАРИ 2021

Защо тялото ни се нуждае от селен?

От къде да си го набавим чрез естествени източници

3 лековити чая при настинка
Здраве09 ЯНУАРИ 2021

3 лековити чая при настинка

Няколко лесни идеи за билков чай, които ще ни помогнат при простуда

Здрав гръб, здраво тяло
Здраве06 ЯНУАРИ 2021

Здрав гръб, здраво тяло

Няколко лесни трика, за да избегнем така неприятните болки в гърба