Диетичните храни, които саботират добрата форма

Ето защо плодовете и млечните продукти не винаги са добра идея

Често причината за неспособността ни да отслабнем, въпреки тренировките и здравословната храна, сер крие в неправилно подбраните продукти.

Оказва се, че макар да са здравословни и нискокалорични, има доста храни, които ви “саботират”. Това са т.нар. FODMAPs (ферментиращи, неусвоими въглехидрати), които не само забавят метаболизма, но могат да причинят болки и подуване в стомаха, умора и дори депресия.

В процеса на храносмилане, тези храни оставят след себе си много материал, с който да се хранят бактериите, размножават се и ферментират. Именно това води до дискомфорт. Ето кои са тези храни:

Отслабвайте според годините

Плодове
Тук освен плодовете е включен и медът. Причината е фруктозата (плодовата захар). Тя се намира в големи количества в много тропически плодове, банана, пъпеша, гроздето, динята. Затова наблегнете на по-киселите ябълки, боровинки, малини, ягоди, дори авокадо, при което захарта е много малко.

Млечни продукти
Лактозата е захарта в млечните продукти. Много хора имат проблем с обработването на лактозата, защото нямат ензима лактаза. В допълнение, по-големи количества млечни продукти, особено прясното мляко, могат да предизвикат неразположения. Избягвайте и всички видове сирена и кашкавали. Затова пък можете да наблегнете на нискомасленото кисело мляко. Защото и недостигът на калций също води до забавяне на метаболизма.

4 важни момента във всяка успешна диета

Варива
Варивата са олигозахариди и точно затова попадат в тази категория. Едва ли ви учудва тяхното място тук, тъй като знаете как се чувствате, когато хапвате боб и леща – подути и с газове.

Храни с фруктани
Захарите, наречени фруктани също водят до проблеми със стомаха и метаболизма. Те се намират в пшеницата, карфиола, лука и зелето. Така че внимавайте и с тези храни.

Експресно влизане във форма за плажа

Храни с пестициди
Много изследователи заявяват, че замърсените с пестициди плодове и зеленчуци имат само отрицателно влияние върху организма. Те забавят обмяната на веществата, тъй като токсините пречат на процеса на изгаряне. Затова се старайте да си купувате само биопродукти, особено що се отнася до плодове като ябълки, нектарини, ягоди, череши, грозде и круши.

Алкохол
В алкохола има голямо количество захари. Особено в по-сладките напитки. Т.нар. алкохолни захари присъстват и в много пакетирани храни, затова обръщайте внимание на етикетите за наименования като ксилитол, малтитол или сорбитол. Най-интересното е, че именно диетичните храни, които са отбелязани, че са “без захар”, съдържат тези подсладители.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети02 АПРИЛ 2020

Сара Джесика Паркър поддържа фигурата си с хамптънската диета

Това е единствената диета, която актрисата поддържа

Диети31 МАРТ 2020

Лимон в кафето - работи ли новият начин за отслабване?

Да, звучи като много необичайна комбинация, но струва ли си да я пробваме?

Диети30 МАРТ 2020

Как да oвладеем емоционалното хранене по време на карантина

Дръжте храната далеч от работното място и си водете дневник

Диети24 МАРТ 2020

4 страхотни идеи за здравословни мъфини

Опитайте тези нискокалорични закуски с овесени ядки, банани, яйца и сладки картофи