Видовете фалшива любов и как да ги разпознаваме

Тази статия може да ви спести години изгубено време, разочарование и похабени нерви

Да осъзнаеш колко различни видове фалшива любов съществуват е плашещо. Но за всеки от нас е важно да се научим да ги разпознаваме.

Това може да ни спести години изгубено време, разочарование и похабени нерви. Фалшивата любов може да приема различни форми и е учудващо лесно да се объркаме. Запомнете – не всеки копнеж, не всяка привързаност е любов или индикация за дълбоки и искрени чувства.

Най-често срещаните видове фалшива любов:

Увлечение – Когато силно харесваш някого и си обсебена от натрапчивото желание той да те харесва и желае поне толкова много. Емоциите в този случай се коренят в нарцистични подбуди. Това не е любов и почти никога не е здравословно.

Какво кара един мъж да обича една жена?

Мета-увлечение – Така се нарича увлечението, което изпитваме към даден човек, защото го виждаме като перфектното парче от пъзела на “успешния” живот. Този човек притежава или представлява нещо, към което се стремим, за да завършим перфектната картина на щастието си.

Идеализация – Когато имаме в съзнанието си идея за “перфектния” партньор. Щом срещнем някой относително подходящ и усетим първоначалния трепет на влюбването, автоматично сме убедени, че това е Идеалният. Издигаме го на пиедестал, с което обричаме връзката на провал. При първите сигнали за недостатъци у човека отсреща, образът му е сринат и връзката тръгва към края си.

Маниакален стремеж към обвързване или брак – Животът на някои хора се върти абсолютно изцяло около връзките им. Връзка или брак за тях са синоним на щастие, а това да са нeобвързани – на нещастие, провал. Склонни съм към самозаблуда в огромна степен. Понякога успяват да убедят себе си, че дори първият срещнат е страхотна партия, “сродна душа”. Започват да говорят за общо бъдеще още на първата среща. Това е фалшива любов, защото е свързана с един личен стремеж, който няма нищо общо с конкретните качества на партньора и с чувствата към него.

Петте степени, през които преминава истинската любов

Връзката със собствената ни тъмна страна – Това са страстите, които пламват в нас, когато срещнем човек със същите демони като нашите. Често такива връзки се усещат като “кармични”, не можем да им устоим. Какво представлява това привличане в същината си? За всички нас е сложно и трудно да се борим с тъмната си страна, с дълбоко заровените си травми, липси и тежки комплекси. Когато срещнем човек със същите порочни психологически модели, подсъзнанието ни ги разпознава в него и ни дава сигнал, че това е шанс да поведем финалната битка със себе си. Обектът на страстта ни се явява екстериоризация на нашите лични проблеми. И в този сблъсък имаме шанс за осъзнаване на собствените липси и за катарзис.

За съжаление, много малко хора в подобни връзки си дават сметка за тяхната кармична роля. Обикновено се хрърлят в тях като обезумели, загубили всякакъв контрол върху себе си, преживяват ги бурно и си тръгват от тях опарени.

Ако в живота ви се повтарят връзки със сходни мотиви, с еднаква проблематична динамика, то вие следвате точно модела на свързване с тъмната ви страна. Но докато не анализирате в много по-голяма дълбочина случващото се и не си направите равносметка, ще продължавате да се въртите в този порочен кръг до пълно опустошение.

Тази илюстрация ще ви обясни всички проблеми в любовта

“Фатално привличане” – Неконтролируемият стремеж към някой, когото е трудно и дори опасно да “имаш”. Типичен пример са страстните извънбрачни афери. Обикновено в тях има повече стремеж към контрол и доминация, отколкото любов. Съблазнителят/ съблазнителката търси чрез съблазняването доказателство за влиянието си върху другия пол. Този вид фалшива любов обикновено е белязана от манипулации и гняв.

Неразрешен конфликт от предишна връзка – Това е фалшива “любов” с човек, когото сме избрали, само защото нещо в него или в поведението му напомня за проблем, който така и не сме могли да разрешим с някой свой бивш. Този неразрешен конфликт се е превърнал за нас в травма. Знаците за такъв тип връзка са лесни за разпознаване. Ако постоянно правим паралели с бившия си и с проблеми от старата връзка, ако сравняваме новия си партньор с предишния и лесно се разгневяваме точно от определен негов недостатък, който ни напомня на бившия, вертоятно имаме именно случай на неразрешен конфликт.

Нимфолепсия – Термин в психологията, който обозначава странната романтична обсесия по отношение на някой, който е напълно недостижим за нас. Такива са случаите на “влюбване” в известен актьор, певец или спортист, например. Въпросната личност едва ли някога ще чуе и дума за своята поклонничка, но тя е убедена, че изпитва истинска любов, украсява навсякъде със снимки на “любимия си” и постоянно говори за него.

Жените, които мъжете обичат да зарязват

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс10 НОЕМВРИ 2019

Преодолял ли е вече бившата?

Вижте има ли смисъл да продължавате тази връзка

Връзки & секс09 НОЕМВРИ 2019

Стоп! Нещата, които казват, че той не е за вас

Ако ги забелязвате в половинката, не ги игнорирайте

Връзки & секс06 НОЕМВРИ 2019

Грозната истина: какво наистина се крие зад тези мъжки реплики

Разберете намеренията му само по думите му

Връзки & секс05 НОЕМВРИ 2019

Да ни изневерят може да бъде полезно?

Жените, които са преживели изневяра, в дългосрочен план може да извлекат полза от това болезнено преживяване