Помощ за преодоляване на стреса в училище

4 лесни стъпки ще дадат на ученика повече спокойствие и увереност. Важно четиво за всеки родител!

Децата от почти всички възрасти изпитват притеснение преди първия учебен ден. Независимо дали им предстои да са първокласници или това ще е поредната им година в училище, преди 15-ти септември те са по-стресирани и тревожни.

За да намалим стреса в училище в първите дни след ваканцията, можем да следваме няколко простички правила.

  1. Помогнете на детето да влезе в училищен ритъм постепенно. Около две седмици преди началото на учебната година започнете малко по малко да карате детето да си ляга и да става по-рано. Също така го окуражавайте да си приготвя предварително кои дрехи ще облече на следващата сутрин.
  2. Уговорете се за игри с други деца от класа. Ако познавате родителите на други деца от класа, уговорете се с тях да съберете малчуганите за кино, пикник или ги поканете вкъщи на пица. Ако детето е по-голямо, може и само да се уговори с някои от по-близките си съученици. Особено ако не са се виждали през ваканцията, за децата това ще бъде шанс да възстановят плавно връзките си и да се чувстват по-свойски, когато удари първият звънец.
  3. Специално за първокласници – посетете отново училището. Бъдещите първокласници обикновено изпитват най-тежко стреса в училище, защото средата им е напълно непозната. Много ще им помогне няколко дни по-рано да се разходите до училището, да огледате двора, може да оставите детето да поиграе, ако е отворено. Обяснявайте му как ще преминава типичният учебен ден, как да потърси съдействие от класния, ако има някакво притеснение, къде се намират тоалетните и всичко друго, с което може да го въведете максимално добре в новата обстановка.
  4. Не казвайте “Изобщо няма от какво да се притесняваш”. Вашето дете неизбежно ще се притеснява и когато му натяквате, че “няма от какво”, само го изолирате и го карате да се затваря в себе си със страховете си. Вместо това, запомнете, че детето има реална нужда да му се помогне да се справи със стреса в училище. Уверете го, че е нормално да се чувства притеснено в първите дни или седмици, но че малко по малко ще свикне с децата и с обстановката. Както и че може спокойно и открито да споделя с вас за всичко, което го тормози.

За децата, телефоните и оправданието “Ами, такова им е поколението”

Мама е слаба (работа)

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Важните житейски уроци, които детето няма да научи в училище

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство10 СЕПТЕМВРИ 2019

Седемте най-важни неща за едно дете

Тези седем преживявания в детството определят това доколко ще бъдем щастливи като възрастни

Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2019

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

За да се чувства вашето малко човече обичано и мотивирано!

Семейство12 АВГУСТ 2019

Ново проучване доказва, че е по-добре да раждаме децата си на по-късна възраст

Според изследването децата на родители над 35 години са по-възпитани и имат по-силна психика

Семейство05 АВГУСТ 2019

Когато една жена каже, че не иска да има деца

Безпрецедентно 30-годишно проучване хвърля нова светлина върху решението на много млади жени никога да нямат свои биологични наследници