Психология : Семейство28 СЕПТЕМВРИ 2021

Отглеждате детето си сама? Запомнете тези 7 важни съвета

Най-важният урок – погрижете се първо за себе си, защото щастливата майка възпитава щастливи деца

Какво всяка жена трябва да знае, преди да посрещне дете, особено ако се изправя пред майчинството сама.

Няколко полезни съвети, извън типичните, нужни на един родител да възпита детето си и да се изправи пред многото предизвикателства от ежедневието, които за самотните майки само се удвояват.

1. Децата имат свой собствен поглед над света и често такъв, който родителите не могат да си обяснят. Ситуациите изглеждат различно през очите на малките, затова бъдете подготвени за трудни въпроси по всяко време. Но не ги лъжете – след като веднъж осъзнаят, че сте ги излъгали, ще започнат да губят доверието към вас.

2. Позволете на детето да бъде дете, но се дръжте с него като с равен. То трябва да може да се наслади на моментите от детството си, но същевременно не трябва да подценявате възможностите му. Проучванията показват, че когато говорим на децата като на възрастен, те по-лесно се адаптират към света и развиват по-добри комуникационни умения в бъдеще.

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

3. Не превръщайте темата за липсващия родител в табу, но не я вмъквайте често в разговора без причина, особено със самоиронични шеги.

4. Отговаряйте на въпросите на детето с простота, яснота и честност. Споделяйте своите чувства с него – родителите, които изразяват емоциите си пред децата си, ги учат по-лесно да приемат емоциите си и да ги споделят с другите. Самото изразяване на чувствата успокоява детето и му помага да развива емпатия.

Отглеждате детето си сама? Запомнете тези 7 важни съвета

5. Децата понякога вярват, че те са отговорни за смъртта на родител или за развода. Опитайте се да говорите по темата, за да обясните, че това в реалност не е така.

6. По същата причина не поставяйте детето си по средата на двамата родители. Ако с баща му сте се разделили, не принуждавайте детето да избира. То трябва да стои възможно най-далеч от родителските различия и проблеми.

7. Не пренебрегвайте себе си. Щастливият родител възпитава детето си най-добре. Погрижете се за себе си и отделете време да правите нещата, които обичате. Не забравяйте, че оставате независим човек с желания и нужди и заслужавате да обръщате внимание както на детето, така и на самите себе си.

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Храните, които са забранени през лятото
Семейство30 АПРИЛ 2021

Семейните вечери помагат както за развитието на децата, така и за щастието на възрастните

Проучванията доказват, че хората, които се хранят с близките си често, живеят по-дълго

Празнично щастие в домовете на звездите
Семейство05 АПРИЛ 2021

Празнично щастие в домовете на звездите

Надникваме в семейната идилия на Виктория и Дейвид Бекъм, Ева Лонгория и Хосе Бастон, Джиджи Хадид и Зейн и още звездни двойки

25% от младите майки страдат от следродилна депресия
Семейство26 ФЕВРУАРИ 2021

25% от младите майки страдат от следродилна депресия

Проучване показа какви са най-големите предизвикателства за младите родители