Психология : Семейство15 СЕПТЕМВРИ 2014

Важните житейски уроци, които детето няма да научи в училище

Тези 5 неща са ключови за успеха му в живота

Учениците вече са в класните стаи, учебната година започна. Четене, писане, ред и дисциплина отново са на дневен ред за малчуганите. Има обаче уроци, които децата не научават в училище.

Уроци за живота, които са от най-важните за учене. И докато училището е академично и подготвя децата за справяне със стандартните тестове, родителите са тези, които трябва да подготвят малките хора за справяне с тестовете на живота.

Да защитават мнението си и да се застъпват за себе си

Ако не поискаш, няма да получиш. Това е простичка истина в живота, която и възрастните често трябва да си припомнят. Не, тук не става дума за егоизъм и за получаване на гърба на другия. Тук става дума за това, че ако детето не изрази гласно желанията си и не застане зад тях, няма как нито родители, нито учители да знаят какво го вълнува и интересува. Без значение дали става дума за записване за допълнителни занимания или преразглеждане на оценка, която изглежда нечестна, родителите трябва да научат децата си да кога и къде имат право да се застъпят за себе си. Да помогнете на децата си да разберат как да поискат това, от което имат нужда, е начин да ги подготвите за голямата роля на възрастен.

Да се научат как да приемат провала е умения, което ще служи на децата цял живот. Дете, което може да се изправи само, след като е паднало по лице, и да продължи без страх, ще постига успехи като възрастен. Помогнете на детето си, като създадете стратегия, която превръща грешката в решение на проблем. А още по-добре би било, ако следващия път, когато се провалите в нещо, обясните на детето си какво се е случило и поискате съвета му.

Макар и в детската градина да се обръща специално внимание на емпатията, училището поставя повече изискванията, оценките стават най-важни и сякаш грижата за другите остава на заден план. А отношението към другите си остава сред най-важните критерии за успех в живота и в работната среда. Старайте се винаги да показвате пред детето си загриженост за другите, от използването на “моля” и “благодаря” до изпращането на картички и подаръци и участието в благотворителни каузи.

В истинско предизвикателство се е превърнало концентрирането върху едно отделно занимание, защото децата днес са заети едновременно и с гледане на телевизия, и с писане на домашното. Обмислете определяне на вечер, в която всички отвличащи вниманието технологии за изключени, а вечерта е посветена на разговори и занимания със семейството.

Имайки предвид поколението, което расте забило нос в телефони и таблети, едно от важните умения се оказва разговорът с възрастните. Да научите детето как да се отнася с възрастните, започвайки от това как да отговаря учтиво на въпроси, означава да му предадете умение, което ще служи на бъдещия възрастен за успешното реализиране в реални живот извън училище.

Тежките ученически раници увреждат децата
Нещата, на които татковците учат своите дъщери за гаджетата
Един невероятен клип, който ще ви разплаче и усмихне едновременно

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство15 МАЙ 2019

10 красиви цитата за семейството

15 май е Денят на семейството, затова събрахме за вас 10 цитата, които ни напомниха за чувството на семейния уют

Семейство13 АПРИЛ 2019

Нещата, които бременните мразят да чуват

"Поспи си сега, че после ще забравиш какво е спане" и още реплики от категорията остра липса на такт

Семейство26 МАРТ 2019

Хилари Дъф сподели видео от домашното раждане

Дъф избра да роди второто си дете у дома, подкрепяна от най-близките си

Семейство22 МАРТ 2019

19 последни дни с моя баща

Фотографът Джош Нойфелд публикува един личен фото разказ, който ще извика сълзи в очите ви