Психология : Семейство15 СЕПТЕМВРИ 2014

Важните житейски уроци, които детето няма да научи в училище

Тези 5 неща са ключови за успеха му в живота

Учениците вече са в класните стаи, учебната година започна. Четене, писане, ред и дисциплина отново са на дневен ред за малчуганите. Има обаче уроци, които децата не научават в училище.

Уроци за живота, които са от най-важните за учене. И докато училището е академично и подготвя децата за справяне със стандартните тестове, родителите са тези, които трябва да подготвят малките хора за справяне с тестовете на живота.

Да защитават мнението си и да се застъпват за себе си

Ако не поискаш, няма да получиш. Това е простичка истина в живота, която и възрастните често трябва да си припомнят. Не, тук не става дума за егоизъм и за получаване на гърба на другия. Тук става дума за това, че ако детето не изрази гласно желанията си и не застане зад тях, няма как нито родители, нито учители да знаят какво го вълнува и интересува. Без значение дали става дума за записване за допълнителни занимания или преразглеждане на оценка, която изглежда нечестна, родителите трябва да научат децата си да кога и къде имат право да се застъпят за себе си. Да помогнете на децата си да разберат как да поискат това, от което имат нужда, е начин да ги подготвите за голямата роля на възрастен.

Да се научат как да приемат провала е умения, което ще служи на децата цял живот. Дете, което може да се изправи само, след като е паднало по лице, и да продължи без страх, ще постига успехи като възрастен. Помогнете на детето си, като създадете стратегия, която превръща грешката в решение на проблем. А още по-добре би било, ако следващия път, когато се провалите в нещо, обясните на детето си какво се е случило и поискате съвета му.

Макар и в детската градина да се обръща специално внимание на емпатията, училището поставя повече изискванията, оценките стават най-важни и сякаш грижата за другите остава на заден план. А отношението към другите си остава сред най-важните критерии за успех в живота и в работната среда. Старайте се винаги да показвате пред детето си загриженост за другите, от използването на “моля” и “благодаря” до изпращането на картички и подаръци и участието в благотворителни каузи.

В истинско предизвикателство се е превърнало концентрирането върху едно отделно занимание, защото децата днес са заети едновременно и с гледане на телевизия, и с писане на домашното. Обмислете определяне на вечер, в която всички отвличащи вниманието технологии за изключени, а вечерта е посветена на разговори и занимания със семейството.

Имайки предвид поколението, което расте забило нос в телефони и таблети, едно от важните умения се оказва разговорът с възрастните. Да научите детето как да се отнася с възрастните, започвайки от това как да отговаря учтиво на въпроси, означава да му предадете умение, което ще служи на бъдещия възрастен за успешното реализиране в реални живот извън училище.

Тежките ученически раници увреждат децата
Нещата, на които татковците учат своите дъщери за гаджетата
Един невероятен клип, който ще ви разплаче и усмихне едновременно

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство05 ЯНУАРИ 2020

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Първата от тях е да разглезваме децата си, давайки много, без да очакваме нищо

Семейство24 ДЕКЕМВРИ 2019

Цитати за семейството, които носят магията на Коледа

Думите, които носят чувството за уют и топлота по време на празника

Семейство18 НОЕМВРИ 2019

Световен ден срещу насилието над деца: Кои са признаците за сексуален тормоз при децата

Ако сте родител, важно е да познавате знаците, че някой може би злоупотребява с детето ви