Семейните вечери помагат както за развитието на децата, така и за щастието на възрастните

Проучванията доказват, че хората, които се хранят с близките си често, живеят по-дълго

С наближаването на Великден ни очакват традиционните празнични трапези със семейството и приятелите. Но според специалистите е добре да имаме повече такива вечери – полезно е за здравето.

Отдавна е известно, че семейните вечери са полезни за развитието на децата – близо две десетилетия учените провеждат проучвания, с които доказаха, че момичетата и момчетата, които се хранят често с родителите си, имат повече успехи в училище, по-развит речник, а са по-малко застрашени от развиването на симптоми на депресия, притеснения и хранителни разстройства.

Сега обаче започват да се трупат все повече изследвания, които доказват, че семейните вечери помагат и на възрастните. Специалистите откриват, че родителите, независимо от възрастта им, значително подобряват диетата си, наред с психическото си състояние, когато превърнат семейните вечери в традиция.

Семейните вечери помагат както за развитието на децата, така и за щастието на възрастните

Обяснение можем да открием във факта, че когато сервираме за децата си и цялото семейство, обикновено избираме по-здравословни храни, а когато се храним сами, можем да предпочетем по-лесния, но вреден вариант с бърза храна или нещо готово от магазина. Едновременно с това налагането на навика да се храним с близките си, дава възможност всеки ден да имаме пълноценно време с тях, което влияе върху настроението и намаля стреса.

Семейните ритуали, които означават много за вашето дете

Интересното е, че дори не е нужно вечерите да бъдат семейни, за да усетим позитивния ефект. Проучване, проведено сред пожарникари, открива, че когато екипът е имал възможност да си сготви заедно и да седнат всички да хапнат като група, след това се справят по-добре в работата си.

Затова на този празник, а и при всяка друга възможност, опитайте да прекарвате повече време с близките си, насладете се на малко вкусна храна заедно и се заредете позитивно.

Резултатите от проучването на Кейт Мидълтън: 63% от родителите страдат от самота

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Отглеждате детето си сама? Запомнете тези 7 важни съвета
Семейство28 СЕПТЕМВРИ 2021

Отглеждате детето си сама? Запомнете тези 7 важни съвета

Най-важният урок - погрижете се първо за себе си, защото щастливата майка възпитава щастливи деца

Празнично щастие в домовете на звездите
Семейство05 АПРИЛ 2021

Празнично щастие в домовете на звездите

Надникваме в семейната идилия на Виктория и Дейвид Бекъм, Ева Лонгория и Хосе Бастон, Джиджи Хадид и Зейн и още звездни двойки

25% от младите майки страдат от следродилна депресия
Семейство26 ФЕВРУАРИ 2021

25% от младите майки страдат от следродилна депресия

Проучване показа какви са най-големите предизвикателства за младите родители