Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Първата от тях е да разглезваме децата си, давайки много, без да очакваме нищо

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Прекаленото раздаване за децата, без да имаме никакви очаквания към тях в замяна, се смята за една от трите най-големи родителски грешки във възпитанието на наследниците ни.

Даваме всичко, не очакваме нищо

Според скорошно проучване на Time и CNN, две трети от американските родители смятат, че са разглезили децата си. Какво е разглезването всъщност? Това е пълното себераздаване за децата, при което не очакваме нищо от тях в замяна.

Това е съвършената рецепта за възпитаване на егоцентрични и вечно недоволни деца. Много по-добра стратегия е да възлагаме на децата малки задачи, съобразени с възрастта им. На 3 години те спокойно могат сами да си прибират играчките след игра, например. В училищна възраст вече трябва да могат да сгъват и прибират дрехите си, да помагат с подреждането на масата и подобни. За децата е особено важно да ги възпитаваме в семейна солидарност и от ранна възраст да им помогнем да научат, че в отношенията си с другите ние имаме и отговорности.

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

Липсата на очаквания и изисквания е сред все по-често срещаните грешки във възпитанието. Причината е че родителите са все по-заети и в желанието си да компенсират децата, ги разглезват.

Трябва да осъзнаем обаче, че така не правим добро за децата си, а само “си измиваме ръцете”. Това временно успокояване на собствената ни съвест рискува да превърне децата ни един ден във вечно сърдити, агресивни малки егоцентрици.

Приемаме ролята на “приятели”

Родителят трябва да бъде авторитет за детето си, да го напътства, да очертава границите, да го мотивира. Ролята на приятели могат да играят връстниците. През живота си детето ще има много приятели, но само една майка и един баща. Не трябва да забравяме, че нашата родителска функция е незаменима!

Това да изслушваме и уважаваме детето и да се включваме в игрите му, естествено, е нещо нормално и желателно. Но е много важно да умеем и да определяме правила, дори понякога да налагаме и наказания, ако е необходимо. Наличието на родителски авторитет е абсолютно необходимо за създаването на поведенчески ориентири у едно дете.

Не разбивайте сърцето на майка си с тези думи

Не осъзнаваме нуждата от култивиране на определена семейна култура

Семейството не се формира от биологични единици, а от личности, обединени от ценности и традиции. Да култивираме добра семейна среда означава да полагаме системни и осъзнати усилия за това. На какво се радваме заедно? На какво се учим? Какво ни събира? Как посрещаме трудностите и как разрешаваме конфликтите? На какъв принцип се вземат решенията? Как прекарваме качествено свободното си време като семейство?

Замислете се върху отговорите на тези въпроси. Имате ли във вашето семейство пълна яснота по тях? Или просто се носите по инерция и гледате на масата да има храна и сметките да са платени? Ако оставите децата си просто да се носят по течението и средата им да ги възпитава вместо вас, това е фатална грешка.

В семейството ви трябва да има ясно формулирани ценности (Например честност, уважение, подкрепа, любознателност) и да се грижите те да бъдат изповядвани чрез реални действия, всеки ден.

Във вашето семейство трябва да има и така наречените свързващи ритуали. Например това да сядате на масата заедно в определен час за вечеря, в който да не гледате телевизия и да не сте с телефони. Или веднъж месечно да се разходите до някоя книжарница. Сред големите грешки във възпитанието е да не изисквате от децата да спазват тези семейни ритуали.

Нещата, които бременните мразят да чуват

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Витамините, от които децата ни се нуждаят
Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2020

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки
Семейство26 АВГУСТ 2020

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки

Актрисата споделя повече за живота си с Крис Хемсуърт

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут
Семейство30 ЮЛИ 2020

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Работата на родителя е единствената, от която никога не може да си вземем отпуск

Уроци за живота от трима столетници
Семейство10 ЮНИ 2020

Уроци за живота от трима столетници

"Щастието е най-доброто лекарство за всяка болест, защото, когато си щастлив, всичко е в перфектна хармония."