Психология : Семейство14 НОЕМВРИ 2019

Помогнете на своето дете да се справи със стреса и тревожността

6 съвета от психолога Лин Лайънс

Помогнете на своето дете да се справи със стреса и тревожността

Живеем във време, в което идеята за “безгрижното детство” все повече изглежда просто смътен романтичен спомен от годините на соца. Днес типичното дете е изложено на повече стрес, и то от различен характер.

Животът в големите градове, напрегнатите родители, завишените изисквания в училищата правят днешните деца по-натоварени и тревожни. В известна степен, те успяват да се пригодят към условията на живот. Но имат нужда и от родителското разбиране и съдействие, за да се справят със стреса.

Важно е всеки родител да разбере, че ако не насочи детето към здравословни начини за намаляване на напрежението, детето рискува да посегне към не толкова безобидни алтернативи. Замислете се – и ние правим същото. Когато сме под силен стрес, не е рядкост да се утешим с мазна храна, чаша (или няколко) вино или с цигара. Прочетете още: Семейните ритуали, които означават много за вашето дете

Американският психолог Лин Лайънс, която е специалист в лечението на стреса в детска и юношеска възраст, дава 6 съвета на родителите, с които да помогнат на детето.

1. Не запълвайте дневната програма на детето до последната минута

Училище, домашни, спорт, езикова школа. От съвсем малки децата трябва да поемат куп задължения. Но е изключително важно в тази натоварена схема на ежедневието да им остава време, в което просто да бъдат деца – да си починат и да поиграят.

2. Уверете се, че има време за игра

Ако се уловите, че  преследвате детето с някакви задачи във всяка свободна
минута, коригирайте се. А ако самото дете е твърде съвестно и само не
отделя време за почивка, изведете го някъде, за да поиграе. Събирайте го с други деца, а когато времето е хубаво, планирайте забавления на открито.

3. Сънят трябва да бъде приоритет

Точно така, днес не е рядкост децата да страдат от недоспиване. А това ви гарантира, че ще са в лошо настроение и разконцентрирани, а това влошава и представянето им в училище. Създайте им подходяща среда у дома – нека си лягат по едно и също време, а поне час преди това да не гледат телевизия и да не се занимават с компютъра.

4. Научете детето да се вслушва в себе си

Когато е раздразнително или страда от главоболие, това често е знак за умора или прекомерен стрес. В такива моменти, детето трябва да умее да си даде няколко минути за релакс –  да подиша чист въздух, да се разходи, а ако е вкъщи – да подремне.

5. Намалете напрежението у вас самите

Много важен факт е този, че стресираните родители отглеждат стресирани деца. Няма начин когато вие цяла вече пуфтите нервно и си разменяте заядливи реплики, детето ви да е спокойно. Затова бъдете много осъзнати за това какъв психоклимат създавате у дома. Ако се прибирате ужасно нервни от работа, може би е по-добре първо да вземете една топла вана, или да потренирате десетина минути на тренажора… Каквото и да е, стига да ви отпусне и да ви върне усмивката. Едва тогава се заемете със семейните задължения.

6. Научете детето, че е нормално да се греши

Разбира се, когато то допуска грешки, нашата работа е да му посочим това и да обясним кое е правилното. Но внимавайте – намесата ви трябва да е спокойна, не да карате малчугана да се чувства като пълен провал. Дете, което се страхува да не допусне и най-малката грешка, обикновено расте смазано от свръхочаквания към себе си и се превръща с потиснат възрастен човек, неспособен да поема инициатива.

Още от MissBloom:

За децата, телефоните и оправданието “Ами, такова им е поколението”

Помощ за преодоляване на стреса в училище

Изненадващо откритие за децата на разделени родители

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Витамините, от които децата ни се нуждаят
Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2020

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки
Семейство26 АВГУСТ 2020

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки

Актрисата споделя повече за живота си с Крис Хемсуърт

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут
Семейство30 ЮЛИ 2020

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Работата на родителя е единствената, от която никога не може да си вземем отпуск

Уроци за живота от трима столетници
Семейство10 ЮНИ 2020

Уроци за живота от трима столетници

"Щастието е най-доброто лекарство за всяка болест, защото, когато си щастлив, всичко е в перфектна хармония."