Психология : Семейство23 СЕПТЕМВРИ 2019

Семейните ритуали, които означават много за вашето дете

Когато в семейството има такива малки, сплотяващи ритуали, те влияят на човек през целия му останал живот!

Всеки родител трябва да полага усилия за това да изгради силна връзка с детето си.

В днешно време, когато се толкова забързани, тези осъзнати усилия са по-необходими отвсякога. Важно е да не забравяме, че дори да сме уморени и стресирани, семейството ни се нуждае от малки, сплотяващи ритуали.

Семейните ритуали, които са важни за всяко дете

Продължителни проучвания, изучаващи ролята на ритуалите, традициите и навиците в семействата, са установили, че на по-късен етап тези ритуали от детството влияят на това каква ще бъде удовлетвореността на човек от брака, дават по-силно чувство за лична идентичност в юношеството, полезни са за здравето на децата, за академичните им постижения.

Затова ви предлагаме пет идеи за домашни ритуали, които ще направят вашето дете по-щастливо и уверено и ще направят отношенията у дома топли и здрави!

1. “Най-добрите и най-лошите”

По време на вечерята заедно, споделете най-доброто и най-лошото, което се е случило през деня ви. Този разговор ще помогне и на децата да осъзнаят, че не всички дни могат да бъдат еднакви и винаги щастливи. Може да се случи нещо, което ще ни накара да се притесняваме, тревожим или да изпитваме затруднения. Има добри времена и лоши времена и това е нормално. Дискусията ще ви даде възможност да дискутирате и споделяте своите виждания.

2. “Ден на филма”

Определете веднъж или два пъти месечно дни, в които гледате филм с цялото семейство.

3. “Време за двама”

Психолозите са категорични, че има нужда от време, което всяко дете прекарва с всеки родител поотделно. По този начин всяко дете и родителят получават изключителното внимание на другия. Много важна съставка за създаване на близки отношения.

4. “Създайте нещо заедно”

Може да рисувате заедно или да правите гирлянди от хартия, с които да украсите дома за някой празник. Може да излезете на разходка и да съберете шишарки и есенни листа, с които отново да декорирате вкъщи. Правете нещо креативно заедно. И не забравяйте да поощрявате детето си – това да усеща, че усилията му се оценяват, е много важно за доверието във вас и за добрата емоционална връзка.

5. “Готвим заедно”

Простички рецепти като домашна пица, паста или лесни бисквитки са чудесен начин с детето да се почувствате като един екип и да му дадете възможност да се почувства полезно. като същевременно споделяте с него своя опит.

Седемте най-важни неща за едно дете

Помощ за преодоляване на стреса в училище

Изненадващо откритие за децата на разделени родители

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство01 АПРИЛ 2020

Важните житейски уроци, които детето няма да научи в училище

Тези 5 неща са ключови за успеха в живота

Семейство10 МАРТ 2020

Да помогнем на българските деца да растат в любов

Вече има начин да подкрепите работата на SOS Детски селища, като в същото време се грижите за здравето си

Семейство16 ФЕВРУАРИ 2020

Кейт Мидълтън: "Искам децата ми да си спомнят малките моменти заедно"

Бъдещата кралица даде едно от редките си интервюта