Как да продължим напред след спонтанен аборт

Три са най-опасните митове, които могат да опустошат една жена психически и да заложат връзката на карта

Според статистиката, 20% от бременностите завършват със спонтанен аборт. Има и немалко случаи на жени, които претърпяват спонтанен аборт, без да разберат за това.

При тях оплодената яйцеклетка се изхвърля от тялото, а случващото се може да се приеме просто като по-обилен цикъл. Затова медиците смятат, че реално процентът е по-висок от официалният.

Когато бременността е желана и чакана, един спонтанен аборт винаги е тежък емоционален удар за жената, както и изпитание за връзката между двамата партньори. Особено болезнено е преживяването, когато спонтанният аборт се повтаря. Но е важно да знаем, че дори жени, преживели множество спонтанни аборти, могат да имат нормална бременност и да износят и родят здраво дете!

Съществуват три популярни мита, които правят проблема много по-лош. Ето в какво никога не бива да вярвате по темата:

Жената, претърпяла спонтанен аборт, е виновна

Това е мит, който причинява огромна болка. Истината е, че бременната жена не може да причини спонтатен аборт ако се разхожда, ако вдигне нещо по-тежко, както и ако прави секс. Около 70% от спонтанните аборти са причинени от хромозомни дефекти в плода.

Нещата, които бременните мразят да чуват

Ако претърпим спонтанен аборт на ранен етап, болката е по-малка

Възможно е много бъдещи родители да преживеят по-тежко загубата на плода, ако се случи в по-напреднал етап на бременността. Но за съжаление дори в първия или втория месец подобен инцидент може да има тежки психологически последици. Загубата на дете никога не е нещо, което човек подминава с лека ръка, така че всяко семейство, преминало през такова предизвикателство, заслужава разбиране и подкрепа.

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Жените страдат много повече от мъжете

Болката на бъдещите татковци често е не по-малка. За съжаление, масово хората са склонни да пренебрегват страданието на мъжа, чиято половинка е претърпяла спонтанен аборт. Много често и самата жена се затваря в себе си и не проявява съчувствие към бащата, смятайки, че за нея загубата е в пъти по-голяма. Важно е обаче всички да са наясно, че спонтанният аборт е мъчително преживяване и за таткото. Двамата ще си помогнат взаимно, ако съзнават, че загубата е споделена.

Много шум убива любовта

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство05 ЯНУАРИ 2020

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Първата от тях е да разглезваме децата си, давайки много, без да очакваме нищо

Семейство24 ДЕКЕМВРИ 2019

Цитати за семейството, които носят магията на Коледа

Думите, които носят чувството за уют и топлота по време на празника

Семейство18 НОЕМВРИ 2019

Световен ден срещу насилието над деца: Кои са признаците за сексуален тормоз при децата

Ако сте родител, важно е да познавате знаците, че някой може би злоупотребява с детето ви