Нещата, които бременните мразят да чуват

“Поспи си сега, че после ще забравиш какво е спане” и още реплики от категорията остра липса на такт

Бременните жени винаги са обект на внимание, но понякога на околните остро не им достига такт.

Това са нещата, които вътре в себе си всяка бременна жена се вбесява да чува. Особено когато това се повтаря отново и отново през месеците, в които коремчето й личи.

“Беше ли планирано?”

Странно е, че толкова хора се нуждаят от напомняне да не си врат носа в интимния живот на другите без покана. Ако бременната жена ви е близка приятелка, може да я попитате. В останалите случаи обаче си замълчете.

“Позволено ли ти е да ядеш това?”

Повярвайте, всяка нормална бременна е проучила какво може и какво не може да яде и пие по време на бременността. Да задавате такива въпроси е все едно да й кажете, че е безотговорна към здравето на бебето си и че се съмнявате дали я е грижа какво приема и как то ще се отрази. Намерете друг начин да покажете загриженост.

“Гърдите ти ще станат огромни, ще видиш”

Мерси за напомнянето. Подобни обсъждания на физиологичните процеси в тялото на една жена са чудесна идея…

“Таткото радва ли се?”

Как да отговори човек на този въпрос? Самото му задаване съдържа съмнение, че бащата може и да не е особено ентусиазиран. Ами ако наистина е така? Ами ако бебето не е било планирано и сега бъдещите родители се опитват да се адаптират към новото предизвикателство и са стресирани? В най-добрия случай, този въпрос е излишен и глупав. В по-лошия – нетактичен и болезнен.

“Според мен ще имаш момче/ момиче”

Странно е как всички в обкръжението на бъдещата майка решават да упражнят върху нея ясновидската си дарба. Но ако тя не желае да разкрива пола на бебето или даже да го научава предварително, цялото това говорене за “момче или момиче” в един момент става твърде дразнещо.

“Ама хайде, от кога ви чакахме!”

Също като реплика номер едно, и тази е доста грубо натрапване в интимната територия на двойката. Всъщност, кого и за какво толкова чакахте? Бебето си е за родителите, няма да ви го подарят, след като се роди. Така че няма нужда да ги “чакате”. Вие не определяте това кога в една двойка идва времето за бебе.

“Спи/ излизай/ чети книги сега, че после ще видиш какво е”

Бременната жена е наясно, че когато дойде бебето, сънят, сексът, четенето, киното, ресторантите, шопингът и какво ли не още ще са мираж. И, повярвайте ни, няма илюзии по въпроса. Затова и тези чести злокобни напомняния за това, че животът едва ли не скоро свършва, са повече от неприятни. И без това мисълта за недоспиването и милионите нови отговорности и проблеми тревожат бъдещите родители. Смятате ли, че имат нужда от още една доза стрес?

Мама е слаба (работа)

Лоши майки ли са жените, които продължават да обичат секса?

“Сега не е моментът да имаме дете”

Запазете си дебата за кърменето за себе си

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство20 АВГУСТ 2019

Помощ за преодоляване на стреса в училище

4 лесни стъпки ще дадат на ученика повече спокойствие и увереност. Важно четиво за всеки родител!

Семейство12 АВГУСТ 2019

Ново проучване доказва, че е по-добре да раждаме децата си на по-късна възраст

Според изследването децата на родители над 35 години са по-възпитани и имат по-силна психика

Семейство05 АВГУСТ 2019

Когато една жена каже, че не иска да има деца

Безпрецедентно 30-годишно проучване хвърля нова светлина върху решението на много млади жени никога да нямат свои биологични наследници

Семейство31 ЮЛИ 2019

Как да не се чувства едното дете ощетено?

Когато семейството е голямо, едното дете лесно може да се почувства пренебрегнато