Психология : Better me31 ОКТОМВРИ 2018

Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

За много хора собствените им мисли са най-големият враг на щастието. Как да разпознаем негативните модели и да се справим с тях?

Независимо какво ни е дал и взел животът, щастието ни в голяма степен зависи от нас самите.

Начинът, по който протичат мислите ни, е определящ за това да се чувстваме щастливи. Има хора, които не срещат кой знае какви трудности по пътя си, здрави са, имат работа и семейства, но постоянно са неудовлетворени.

Щастието е невъзможно, когато оставим негативните мисли да ни владеят.

Но хубавото е, че тези негативни модели са преодолими. Ето какво трябва да направите, за да препрограмирате ума си и да се чувствате по-спокойни, уверени в бъдещето и радостни от живота:

* Стремете се към по-голяма яснота. Ако ви измъчва тревожност, задавайте си конкретни въпроси като “От какво точно се страхувам и каква е причината за този страх?”, “Каква е реалната възможност да се случи най-лошото?”, както и “Ако нещата не се развият добре, какъв е резервният ми план?”

* Когато ви се случва нещо неприятно, погледнете го от добрата страна. Ако ви тежат разходите за дома и децата, кажете си: “Радвам се, че имам семейство и покрив над главата си – много хора само могат да мечтаят за това”.

* Поемайте малки рискове. Това ще ви научи, че нещата не са толкова страшни, колкото си мислите. Ще видите, че понякога да прекрачите извън зоната на комфорт се отплаща и води до добро. Избягването на всякакви рискове на всяка цена води до параноичното усещане, че всичко непознато е ужасно опасно и може да доведе до кой знае каква катастрофа. Това изяжда способността на човек да изпитва щастие от живота.

* Не преувеличавайте проблемите. Ако са ви отказали повишение, не реагирайте с мисли от рода на “С кариерата ми е свършено”. Кажете си: “Явно ще трябва да опитам по различен начин или да проуча опциите за нова работа”. Не забравяйте – щастието не е в това животът да е абсолютно безпроблемен. Но приемането на трудностите с повече лекота и без излишно да ги драматизираме и раздухване е една голяма стъпка напред към повече щастие.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me14 НОЕМВРИ 2019

Психолозите разкриват - депресията е заразна

Същото казват и за други психологични проблеми като тревожност и пристрастяване към вредни субстанции

Better me11 НОЕМВРИ 2019

Интровертите са по-привлекателни

Серия от изследвания подкрепя твърдението

Better me04 НОЕМВРИ 2019

Сутрешните навици на успелите хора

Техните лични приоритети са по-важни от чуждите такива

Better me29 ОКТОМВРИ 2019

30 мъдрости, които ще успокоят душата ви

Безценни думи за моментите, в които ни е трудно или тъжно