Психология : Better me31 ОКТОМВРИ 2018

Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

За много хора собствените им мисли са най-големият враг на щастието. Как да разпознаем негативните модели и да се справим с тях?

Независимо какво ни е дал и взел животът, щастието ни в голяма степен зависи от нас самите.

Начинът, по който протичат мислите ни, е определящ за това да се чувстваме щастливи. Има хора, които не срещат кой знае какви трудности по пътя си, здрави са, имат работа и семейства, но постоянно са неудовлетворени.

Щастието е невъзможно, когато оставим негативните мисли да ни владеят.

Но хубавото е, че тези негативни модели са преодолими. Ето какво трябва да направите, за да препрограмирате ума си и да се чувствате по-спокойни, уверени в бъдещето и радостни от живота:

* Стремете се към по-голяма яснота. Ако ви измъчва тревожност, задавайте си конкретни въпроси като “От какво точно се страхувам и каква е причината за този страх?”, “Каква е реалната възможност да се случи най-лошото?”, както и “Ако нещата не се развият добре, какъв е резервният ми план?”

* Когато ви се случва нещо неприятно, погледнете го от добрата страна. Ако ви тежат разходите за дома и децата, кажете си: “Радвам се, че имам семейство и покрив над главата си – много хора само могат да мечтаят за това”.

* Поемайте малки рискове. Това ще ви научи, че нещата не са толкова страшни, колкото си мислите. Ще видите, че понякога да прекрачите извън зоната на комфорт се отплаща и води до добро. Избягването на всякакви рискове на всяка цена води до параноичното усещане, че всичко непознато е ужасно опасно и може да доведе до кой знае каква катастрофа. Това изяжда способността на човек да изпитва щастие от живота.

* Не преувеличавайте проблемите. Ако са ви отказали повишение, не реагирайте с мисли от рода на “С кариерата ми е свършено”. Кажете си: “Явно ще трябва да опитам по различен начин или да проуча опциите за нова работа”. Не забравяйте – щастието не е в това животът да е абсолютно безпроблемен. Но приемането на трудностите с повече лекота и без излишно да ги драматизираме и раздухване е една голяма стъпка напред към повече щастие.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me06 АВГУСТ 2019

Да можеш да назоваваш емоциите си дава огромна сила

Това е особено важно откритие за хората, склонни към тревожност и депресия

Better me12 ЮЛИ 2019

Кога жените се чувстват най-уверени?

Когато достигнем тази възраст се чувстваме прекрасно в тялото си

Better me11 ЮЛИ 2019

Стресът от това винаги да взимаме правилното решение

Психолозите откриха, че този стремеж може да ни навреди

Better me04 ЮЛИ 2019

Парадоксът, който наричаме "шопинг терапия"

Да си припомним най-важното - разходката до мола не решава реални проблеми