Психология : Better me31 ОКТОМВРИ 2018

Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

За много хора собствените им мисли са най-големият враг на щастието. Как да разпознаем негативните модели и да се справим с тях?

Независимо какво ни е дал и взел животът, щастието ни в голяма степен зависи от нас самите.

Начинът, по който протичат мислите ни, е определящ за това да се чувстваме щастливи. Има хора, които не срещат кой знае какви трудности по пътя си, здрави са, имат работа и семейства, но постоянно са неудовлетворени.

Щастието е невъзможно, когато оставим негативните мисли да ни владеят.

Но хубавото е, че тези негативни модели са преодолими. Ето какво трябва да направите, за да препрограмирате ума си и да се чувствате по-спокойни, уверени в бъдещето и радостни от живота:

* Стремете се към по-голяма яснота. Ако ви измъчва тревожност, задавайте си конкретни въпроси като “От какво точно се страхувам и каква е причината за този страх?”, “Каква е реалната възможност да се случи най-лошото?”, както и “Ако нещата не се развият добре, какъв е резервният ми план?”

* Когато ви се случва нещо неприятно, погледнете го от добрата страна. Ако ви тежат разходите за дома и децата, кажете си: “Радвам се, че имам семейство и покрив над главата си – много хора само могат да мечтаят за това”.

* Поемайте малки рискове. Това ще ви научи, че нещата не са толкова страшни, колкото си мислите. Ще видите, че понякога да прекрачите извън зоната на комфорт се отплаща и води до добро. Избягването на всякакви рискове на всяка цена води до параноичното усещане, че всичко непознато е ужасно опасно и може да доведе до кой знае каква катастрофа. Това изяжда способността на човек да изпитва щастие от живота.

* Не преувеличавайте проблемите. Ако са ви отказали повишение, не реагирайте с мисли от рода на “С кариерата ми е свършено”. Кажете си: “Явно ще трябва да опитам по различен начин или да проуча опциите за нова работа”. Не забравяйте – щастието не е в това животът да е абсолютно безпроблемен. Но приемането на трудностите с повече лекота и без излишно да ги драматизираме и раздухване е една голяма стъпка напред към повече щастие.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me16 АПРИЛ 2019

50 научни факта за това как ни влияят цветовете

Знаехте ли, че синьото ни предразполага да харчим повече пари?

Better me25 МАРТ 2019

Как пилеем парите си, без да усетим

Ако спрем да правим тези няколко неща, можем да закърпим дупките в месечния бюджет

Better me08 МАРТ 2019

Кои са навиците на щастливите хора

За да бъдем щастливи не ни трябват големи богатства или чудеса, просто няколко добри навика.

Better me27 ФЕВРУАРИ 2019

Тест: Оставяш ли парите да контролират живота ти?

Проблемите с парите влияят на всички аспекти на живота ни, понякога твърде много. Този тест ще ти каже дали финансите контролират щастието ти.