Психология : Кариера01 ОКТОМВРИ 2019

30 лесни начина да станем по-продуктивни

Това са малките стъпки към големите цели

30 лесни начина да станем по-продуктивни

Дали е вярно, че успелите хора са тези, които работят здраво?

Сигурни сме, че от една страна няма как човек да постигне кариерно израстване, без да е отдаден на нещата, които върши. Но това не значи, че не трябва да ставате от работното си място нито веднъж в периода от 9 до 6 (или каквото е индивидуалното ви работно време).

Липсата на почивка е истински убиец на мотивацията и креативността. Но такива са и нещата, които ви разсейват, отсъствието на ясно изразена цел и какво ли още не. За да станете по-продуктивни като за начало можете да започнете с тези 30 неща, които ще ви помогнат да работите не по-упорито, а по-разумно. 

1. Изберете си цел, която искате да постигнете, и го направете на всяка цена. Ако трябва направете списък с причините, поради които тя е важна за вас и го поставете на видно място.

Без твоя екип ти си нищо, съветва Ана Уинтур

2. Открийте колегата си, който винаги успява да се справи с поставените му задачи, и го помолете за съвет, който може да приложите и в своята работа.

3. Планирайте най-трудните си задачи и срещи за сутринта. Ако прекарате деня в мисли за тях, продуктивността ви ще е близка до нулата.

4. Уверете се, че всеки ден си давате планирана почивка, която не се свежда само до обяд в кухнята на офиса.

5. Водете си дневник, в който записвате нещата, които сте успели да постигнете през деня и тези, които не сте. Попълвайте го всяка вечер.

6. Подреждайте бюрото си често. Дори преместването на няколко малки неща може да стимулира креативността ви.

5 качества, с които ще се издигнете в кариерата

30 лесни начина да станем по-продуктивни

7. Научете се да се справяте с нещата, които ви разсейват.

8. Ставайте често от бюрото, за да оставате съсредоточени в работата си. Движението, смяната на перспективата и промяната в циркулацията на кръвта ще ви помогнат да свършите повече работа, дори да не го осъзнавате.

9. Пътувайте често. Не е задължително дестинацията да е далечна, но дори един уикенд далеч от града стимулира мисленето и креативността.

10. Сменяйте често предпочитаната напитка в офиса. Промяната от чай на кафе не е достатъчна, редувайте със свежи сокове от различни плодове и пийте много вода.

Говорете си сами! Това подобрява самочувствието

11. Снабдете се с бяла дъска, на която да записвате целите си. Задрасквайте всяка постигната, давайки си визуална награда.

12. Открийте възможно най-големите лепящи се бележки и ги използвайте, за да записвате на тях идеите си през деня.

13. Водете си списък с проблемите, които очакват да намерите решението им, без значение дали са лични или на работното място. Самият факт, че ги записвате, ви дава по-голям шанс да подходите към тях както трябва.

14. Опитайте се да си създадете максимален уют, като персонализирате офисното си пространство с неща от вкъщи. Слушайте любимата си музика и дори поставете ароматизирана свещ до монитора си.

15. Добавете малко цвят в стаята си, поставяйки красив календар, постер или дори саксия с цветя, донесена от вкъщи.

16. Ако имате много срещи, постарайте се да ги планирате една след друга, за да може след тях да се завърнете само и единствено към работата си.

15 цитата от Карл Юнг, които ще ви помогнат да разберете себе си

17. Отделяйте по 10 мин. на всеки час на отговорите на имейли. Не разкъсвайте времето си в работа и проверка на пощата през някакъв период от време.

18. Не проверявайте имейлите си, докато работите върху проект, който изисква цялото ви внимание. Първо завършете текущото си занимание, а след това позволете на ума си да се съсредоточи изцяло в писмата.

19. Определете си време за проучване, което ви е нужно за работата за деня.

20. Оставете си недовършени, но лесни задачи за следващата сутрин. Така те ще ви помогнат да навлезете в работата, когато пристигнете в офиса.

21. Отделете си време за телефонни разговори, в зависимост от това доколко работата ви е свързана с тях. Не прекъсвайте другите си задължения, за да говорите по телефона, защото така отново се разсейвате.

21. Внимавайте с нивото на захар в храната, която консумирате на работа. Сладкото на закуска не е никак препоръчително, защото ви дава фалшиво чувство на заетост.

22. Постарайте се да гледате често през прозореца. Очите ви имат нужда не само от почивка, но и от промяна на обстановката, а дори един поглед навън е достатъчен за това.

Невероятната сила на тишината да лекува

23. Уверете се, че мястото ви е удобно. Очите ви трябва да са на нивото на монитора, а кръстът ви задължително трябва да има опора.

24. Снабдете се с надежден мобилен интернет, когато ви предстои бизнес пътуване. Никога не можете да бъдете сигурни дали интернет връзката на летищата и в хотелите ще ви удовлетворява.

30 лесни начина да станем по-продуктивни

25. Старайте се на бюрото ви да няма излишни неща, особено в зоната, в която движите ръцете си. Оставете си достатъчно свободно място за тефтера, документите и всичко останало, от които трябва да извличате данни.

26. Купете си книга, посветена на продуктивността и кариерното израстване. Дори да не сте сред почитателите на този тип литература, никога не знаете дали в страниците ѝ не се крие нещо полезно за вас.

 Препрограмирайте лесно ума си за повече щастие

27. Не се колебайте да информирате останалите, когато имате много важна работа и имате нужда да се фокусирате над нея. Така ще знаят, че не трябва да ви притесняват и в същото време ще избегнете конфликтите, които често се пораждат в такива ситуации.

28. Създайте си собствени предизвикателства за деня, като например да отговорите на всичките си имейли преди обяд или да свършите определено количество работа преди следващата почивка. Тези малки цели ще ви помогнат да гледате по същия начин и на по-големите.

29. Говорете за притесненията си на работното място. Ако нещо ви затруднява, помолете колега или висшестоящ за съвет, дискутирайте решенията и не се колебайте да поискате одобрение.

30. Почивайте си. Стресът е убиецът на продуктивността. Научете се да си давате малки почивки достатъчно често и стойте далеч от монитора. Когато сте у дома, поставете си за цел да не се занимавате с работа, за да може умът ви да почива и на другия ден отново да можете да дадете 100% от себе си.

Добра новина: Да пиеш кафе и да миеш чиниите също е медитация

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Вечерната рутина за максимален релакс след работа
Кариера14 СЕПТЕМВРИ 2020

Вечерната рутина за максимален релакс след работа

Няколко ритуала в помощ на хората, които не си падат по ранните сутрини

Как да се освободим от стреса по време на пътуване
Кариера08 СЕПТЕМВРИ 2020

Стресът след почивка и как да го превъзмогнем

Независимо колко дълга е била почивката, в един момент тя трябва да свърши - като всичко хубаво

Цветовете, които носим на работа са ключови за успеха ни
Кариера19 АВГУСТ 2020

Цветовете, които носим на работа са ключови за успеха ни

Цветовете на работното място трябва да бъдат внимателно подбрани

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата
Кариера11 АВГУСТ 2020

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата

Десет идеи от нас за разпускащи дейности за по десет минути