Рецепти : Паста & ориз21 ОКТОМВРИ 2018

Ориз по мексикански

Добавете малко “пикантност” към живота си

Този ориз се среща в почти всеки мексикански и тексаски ресторант, а сега може да си го приготвите и у дома

Мескиканският ориз се сервира като гарнитура към повечето ястия, но може да го хапвате и като основно, ако спазвате режим или не обичате месо. Някои хора пък предпочитат да добавят към него салса или авокадо, така че имате голям избор как да го сервирате.

Днес готвим пикантно: пържен ориз с къри

Оризът, вдъхновен от горещо Мексико, е на базата на дългозърнест бял ориз и домати, но в нашата рецепта прибавяме малко пикантен привкус, за да събудим небцето и да придадем характер на ястието. 

Какво ви е необходимо?

2 ч.ч. дългозърнест бял ориз

1 консерва обелени домати

1 глава лук

1 голяма чушка халапенйо (по желание)

2 ч.ч. зеленчуков/пилешки бульон

4 скилидки чесън

1 1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч,л. чили на прах

1/8 ч.л. пипер

2 с.л. олио

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

1/4 ч.ч. нарязан кориандър

1 голям домат, нарязан на кубчета

Как да го приготвите?

Преди да преминете към приготвянето на ориза, трябва да го изплакнете. След това го поставете върху хартия, за да изсъхне по-бързо. Докато чакате, започнете с приготвяне на соса.

В блендър изсипете доматите от консерва, ситно нарязания лук и чушката халапенйо и ги разбийте докато се смесят добре. Ще ви трябват само 2 ч.ч. от соса, а останалата част може да замразите или да използвате за друго ястие.

Сосът изсипете в голяма тенджера и прибавете бульона, чесъна, солта, кимиона, чилито и пипера. След като всички съставки с разбъркат добре и заврат, намалете силата на котлона и ги оставете да покъкрят около 15 минути.

В друг голям съд загрейте малко олио и добавете ориза. Бъркайте непрестанно в продължение на 10 минути докато ориза не придобие златист цвят.

Прибавете към него соса и продължете да бъркате. След като всичко заври, сложете отгоре капака и оставете да се готви на бавен огън приблизително 20 минути. Не махайте капака, за да може оризът да поеме соса възможно най-добре.

След като се сготви, оставете ориза да изстине малко и добавете лимонов сок. Прибавете и кубчетата пресен домат и поръсете с кориандъра. Сервирайте докато е още топъл.

Приятен апетит или както казват в Мексико: Buen Apetito!

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПАСТА & ОРИЗ

Паста & ориз17 МАРТ 2019

Лазаня със спанак и сирене

Ако си любителка на италианската кухня, ето една вкусна и полезна рецепта със спанак и сирене. По време на пости, може да използваш тофу вместо краве сирене

Паста & ориз24 ФЕВРУАРИ 2019

Кулинарен уикенд: Паста, без да се чувстваме виновни

Всички обичаме да си хапваме паста, но често след това се чувстваме виновни, заради поетите въглехидрати. Е, с тези рецепти ще избегнем това.

Паста & ориз19 ЯНУАРИ 2019

Доматена крем супа с тортелини

Изключително вкусна и бърза за приготвяне рецепта

Паста & ориз29 АПРИЛ 2018

Паста със спанак, скариди и песто

Идеалната рецепта за свежия пролетен уикенд