Пълнозърнестият тарт с фета е засищащ и сравнително здравословен. Много приятен избор за уикенда, когато искаме всички вкъщи да хапнем вкусно!
Ето я и рецептата:
За пълнежа с фета
2 супени лъжици масло
340 гр фета
225 гр крема сирене
2 големи глави червен лук
по две супени лъжици нарязан пресен риган, мента, магданоз и копър (може и изсушени, но вкусът е по-добър с пресни)
по 2 супени лъжици оцет и зехтин
сол и червен пипер на вкус
За тестото
120 гр пълнозърнесто брашно
75 гр брашно по избор (може и само с пълнозърнесто, но например това от елда е страхотно допълнение)
2 супени лъжици захар
120 гр зехтин
2-4 супени лъжици мляко
щипка сол
Приготвяне:
Смесете брашното, захарта и солта и разбъркайте със зехтина до пълно смесване. Добавяйте по една лъжица от млякото, докато не постигнете гладка текстура. Поставете тестото в тавичка, покрита с хартия за печене, и го разпределете така, че да се образува коричката на тарта.
Направете няколко дупки с вилица и сложете тестото във фризера за 15 минути. След това в предварително загрята фурна печете за 20-22 минути. Ако започне да се надува, го притиснете, за да спадне.
Кулинарен уикенд: Улеснена морковена торта
Докато се пече, направете пълнежа, като разтопите маслото и сотирате в него лука. След първите 5-6 минути, го овкусете и на по-ниска температура карамелизирайте лука, ще отнеме около 20 минути.
След това добавете оцета и продължете да готвите, докато не се изпари течността. Когато е готово, смесете лука с крема сиренето и оставете да се охлади. В друг съд пък мариновайте фетата със зехтина и подправките.
Последната стъпка е да съчетаете компонентите – охладения лук разпределете върху тарта, който също вече трябва да е на стайна температура. Отгоре натрушете фетата и сервирайте.
Рецептата на Криси Тийгън за пиле с моцарела
Как да подобрим най-обикновената рецепта за яйца